18.6 C
Bihać
Petak, 17 Septembra, 2021

Naučnici upozoravaju: Šta nam otkrivaju bore na čelu

Sam pogled na lice osobe može otkriti potencijalni zdravstveni problem, a onda bi ljekar mogao da posavjetuje pacijenta kako da smanji rizik od bolesti.

Rezultati istraživanja koje su proveli francuski naučnici Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu ukazuju na to da bore na gornjem dijelu lica mogu upozoriti na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima.

“Ne možete vidjeti ili osjetiti faktore rizika poput visokog nivoa holesterola u krvi ili povišenog pritiska. Proučavali smo bore na čelu jer su one tako jednostavne i vrlo uočljive”, kažu istraživači.

Iako nisu naveli šta bi moglo biti veza između te vrste bora i kardiovaskularnih bolesti, istakli su kako bi naborano čelo moglo imati veze sa smanjenjem elastičnosti arterija zbog nakupljanja naslaga na njihovim zidovima.

Budući da su krvni sudovi na čelu veoma mali, oni su osjetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja. Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo pišu novosti.rs

Svaki učesnik bodovan je u zavisnosti od dubine bora na čelu. Bodovi su bili u rangu od nula do tri. Utvrđeno je da su oni koji su dobili jedan bod imali veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja od onih koji su dobili nula bodova, dok su oni sa dva ili tri boda imali 10 puta veći rizik.

Sam pogled na lice osobe može otkriti potencijalni zdravstveni problem, a onda bi ljekar mogao da posavjetuje pacijenta kako da smanji rizik od bolesti, objasnili su stručnjaci, dodajući da bi uslijedila promjena životnih navika, najprije ishrane i količine i tipa fizičkih aktivnosti. Budući da je ovo prvi put da su bolesti srca i krvnih sudova dovedene u vezu sa borama, neophodna su dalja istraživanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se