Naučno dokazano: Ukoliko ste studirali na ovim fakultetima velika je šansa da ste psihopata

IZVORavaz.ba

Naime, naučnici sa Univerziteta Aarhus odlučili su istražiti neke osobine ličnosti koje ukazuju na narcizam i psihopatiju te koje se povezuju sa željom za društvenom dominacijom i moći na radnom mjestu, piše Independent.

U istraživanju je učestvovalo 400 studenata prava, psihologije, ekonomije/menadžmenta ili političkih nauka. Istraživanje je namjerno provedeno prije nego što su studenti zaista i započeli studiranje tako da se rezultati ne mogu pripisati efektima socijalizacije i onom što uče na studiju. Istraživači su željeli doznati koje tipove osobnosti privlači određena tema i područje.

Otkrili su da su studenti psihologije na tom testu postigli mnogo slabije rezultate od studenata prava i ekonomije koji su u mnogo većoj mjeri pokazali karakteristike koje su proučavali te prema tome zaključili da osobine ličnosti zaista utječu na odabir zanimanja.

Još jedno istraživanje provedeno je prošle godine pokazala je da su studenti prava i ekonomije, odnosno menadžmenta manje simpatični od svojih kolega s drugih fakulteta.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se