Naslovnica SPORT Navijači negoduju zbog transfera ukrajinskog nogometaša u Rusiju

Navijači negoduju zbog transfera ukrajinskog nogometaša u Rusiju

0
Kada je Jaroslav Rakicki, igrač donjeckog Šahtjara, potpisao ugovor sa Zenitom iz Sankt Peterburga, rivalskim timom iz rivalske zemlje, navijači su poludjeli od bijesa, piše Radio Slobodna Evropa.

Njegov profil na Instagramu bio je bombardovan uvredljivim komentarima, od kojih većina nije prigodna za objavljivanje, mnogi komentari su dovodili u pitanje njegov patriotizam. Drugi su govorili da 29-godišnjak koji je za državni tim igrao na 54 utakmice nikada više ne treba da obuče dres reprezentacije Ukrajine.

Rakicki, koji je i ranije kritikovan zbog navodnog nedostatka ukrajinskog patriotizma, nije ulazio u sukobe. Služba za medije Zenita odbila je zahtjev za intervju za Current Time, a reporteru ove medijske podružnice RSE koja se vodi u saradnji sa VOA bilo je zabranjeno da prisustvuje konferenciji za medije održanoj 30. januara uz objašnjenje da on ne predstavlja profesionalni sportski medij.

Ne bi bilo prvi put da konflikt između Moskve i Kijeva, zbog ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i podrške separatistima u istočnoj Ukrajini, utječe na sportska dešavanja.

Ukrajinski političari uzaludno su pokušavali tokom 2018. godine da nagovore druge zemlje na bojkot Svjetskog prvenstva u nogometu čiji domaćin je bila Rusija. Ukrajinsko Ministarstvo sporta naložilo je iste godine da se prestane s finansijskom podrškom vlade sportistima koji učestvuju na takmičenjima u Rusiji.

Sukob u istočnim regijama Ukrajine, Luhanjsku i Donjecku — koji je suprotstavio separatiste koje podržava Rusija i snage ukrajinske vlade i od 2014. do danas je rezultirao s najmanje 10.300 poginulih — teško je pogodio i ukrajinski nogomet. Šahtjar nije igrao u svojoj matičnoj regiji od kad su počele borbe, a prva liga Ukrajine spala je s 16 na 12 timova usred teških ekonomskih uslova.

Vlasnik Šahtjara, Rinat Ahmetov pretrpio je “nacionalizaciju” koju su izvršili separatisti, a neki od najvećih nogometnih talenata ove zemlje otišli su na terene gdje je trava zelenija.

Transferom za Zenit, Rakicki ne samo da će igrati za jedan od najbogatijih i nauspješnijih timova u Rusiji već i u Evropi. Uz podršku Gazproma, Zenit je platio deset miliona eura za 29-godišnjeg odbrambenog igrača koji je cijelu karijeru proveo igrajući za Šahtjar i osvojio nekoliko ukrajinskih titula.

Loading...