Nestaje močvara od svjetskog značaja: Vapaj za spas Hutovog blata

U srcu Hercegovine skriva se močvara od svjetskog značaja, Park prirode Hutovo blato. Dok druge zemlje ponosno čuvaju svoje prirodno blago, Hutovo blato polako nestaje zbog neodgovornog ponašanja određenih nadležnih institucija i ignorantskog odnosa elektroprivreda, koje zarad proizvodnje struje i profita crpe vodu iz ove močvare. Ekosistem ovog bisera prirode dramatično se mijenja, na što upozoravaju i stručnjaci Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

Puno korova 

Izgradnja hidrocentrala u sklopu projekata Donji i Gornji horizonti bitno je narušila vodni režim i nanijela štete prirodnom stanju ekosistema. Područje Hutovog blata, koje je nekada bilo dom pticama selicama i endemskim vrstama riba, sada je pretrpano korovom, a nestaje i močvarno područje, što uzrokuje ogromne gubitke bioraznolikosti.

– Vodostaj je izuzetno nizak, a sušni period je tek pred nama. Može se pojaviti problem plovnosti močvarom, a možemo doći i u situaciju da ne radimo izlete. Svi znamo da je ovaj problem nastao zbog prevođenja voda močvare u Gornje horizonte – kazao je Nikola Zovko, direktor Parka prirode.

Zovko: Mjere revitalizacije

Upozorio je da se bez poduzimanja mjera revitalizacije u narednih 35 godina može očekivati potpuni gubitak ovog močvarnog ekosistema.

Kao svojevrsni i simbolični vapaj za spas ove međunarodno zaštićene Ramsar močvare, WWF je jučer na Dan Parka prirode Hutovo blato, zajedno s brojnim udruženjima ustanovama i volonterima, organizirao veliku radnu akciju čišćenja, s koje su pozvali nadležne institucije da poduzmu hitne mjere i učine sve da se revitalizira ekosistem Hutovog blata.

Više nivoa

Mateljak: Narušen ekosistem

Zoran Mateljak, predstavnik WWF-a u BiH, istakao je da je Hutovo blato zaštićeno na nekoliko nivoa i da je njegovo očuvanje odgovornost više državnih tijela. Mateljak je naglasio i da monitoring WWF-a ukazuje na to da je ovaj ekosistem narušen zbog preusmjeravanja voda.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se