18.7 C
Bihać
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Nevjerica u njemačkom gradu nakon poplava: Ovo je kao Bosna poslije rata

Njemački grad Bad Neuenahr-Ahrweiler preživljava apokaliptične scene ovih dana nakon što je poplava uništila na hiljade domova, automobila, puteva, zemljišta…

Novinari britanskog The Guardiana posjetili su ovaj grad osam dana nakon poplava i uradili nekoliko intervjua s građanima koji su ostali bez domova, ali su sretni jer su im dobri ljudi pomogli da izbace dijelove ruševina iz domova, namještaj koji je poplavljen otd.

– Jako smo zahvalni tim ljudima. Ali tužni smo što smo dobili vrlo malo pomoći od države, rekao je Christian Uhrlich čija kuća je poplavljena, a voda je došla na visinu od metar i pol u kuhinji.

Sličan scenarij odvija se u hiljadama domova širom grada u pokrajini Falačko Porajnje poznatom po ljekovitim toplicama. Niko nema vode, struje niti plina, a neka su područja još uvijek odsječena od ostatka. Strašnim poplavama pogođeno je 42.000 stanovnika, a mnogi od njih su izgubili svoje domove. Samo u pokrajini Falačko Porajnje život je izgubilo 128 osoba, povrijeđeno je 766 osoba, a još 155 osoba je nestalo. U poplavama koje su zahvatile zapad Njemačke 14. i 15. jula poginulo je sveukupno 180 ljudi.

U bolnici za psihijatriju i neurologiju dr. Von Ehrenwalla, zamjenica šefa uprave Heike Heideck raspoređuje poslove osoblju koje pomaže u čišćenju. Oko 150 pacijenata morali su premjestiti na više spratove gdje su ostali jednu noć prije nego što su ih prebacili u improvizirano sklonište u firmi slatkih proizvoda Haribo.

U drugom kvartu, na šetalištu popularnom među bogatim vikendašima iz Frankfurta, Düsseldorfa i šire okolice, porodica Förtsch pregledava ostatke iz svoje antikvarnice.

“Evo, uzmite si za suvenir”, kaže napola u šali Udo Förtsch uzimajući kopiju Marca Chagalla zamrljanu blatom. Njegova supruga Uschi pere mesingane kipove i staklene vaze te ih stavlja u plastične kutije. Ali, manje-više uništena im je sva roba u vrijednosti od 150.000 eura. Ni oni nisu uplatiti osiguranje.

“Planirali smo se penzionisati za nekoliko godina. Sad možemo zaboraviti na to”, rekao je.

Nekoliko koraka dalje, zavjese hotela Steigenberger s pet zvjezdica lepršaju na vjetru. Prozore je razbila silovita voda, plesna dvorana je prekrivena blatom, a tanjiri, pribor za jelo i kante za šampanjac razasuti su po podu. Jedan Peugeot završio je na hotelskoj terasi.

Poplave u Njemačkoj  - undefined

“Ovo je kao Bosna poslije rata”, rekao je Tim iz firme iz Gummersbacha specijalizirane za građevinska čišćenja koji je tek stigao i snima mjesto strašnih poplava s obale smeđe i brze rijeke Ahr.

Podsjetimo, njemačka vlada je u srijedu odobrila hitnih 200 miliona eura pomoći građanima za sanaciju šteta prošlosedmičnih poplava i obećala da ih neće opterećivati nepotrebnim formalnostima, kao što su zahtjevi za obnovu.

Savezna vlada će ‘podebljati’ pomoć federalnih država do 200 miliona eura, pa bi ukupni paket iznosio 400 miliona eura.

Tim će se novcem sanirati najteža oštećenja na stambenim objektima i infrastrukturi te pomoći hitnim službama koji raščišćavaju teren. Kao prvu pomoć za nabavu najpotrebnijeg, svako pogođeno kućanstvo bi trebalo dobiti 3.500 eura.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se