Naslovnica GLOBUS Nezabilježen napad američkog predsjednika na guvernera centralne banke srušio Wall Street Neočekivana...

Nezabilježen napad američkog predsjednika na guvernera centralne banke srušio Wall Street Neočekivana eskalacija trgovinskog rata između SAD i Kine i ljutita reakcija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donalda Trumpa) na govor predsjednika Feda Džeroma Paula (Feda Jeromea Powella), oštro je spustila berzovne indekse na Wall Streetu, koji su tako zabilježili gubitke i četvrtu sedmicu zaredom, dok raste strah investitora da se kraju približava decenijama dug privredni uspon.

0

Iako je tokom sedmice Wall Street bio na putu blagog oporavka, eskalacija trgovinskog rata, kao i dosad nezabilježeni, oštri napadi nekog američkog predsjednika na čelnika Feda, rezultirali su gubicima četvrtu sedmicu zaredom.Dow Jones indeks potonuo je tako prošloe sedmice 0,99 posto, na 25.628 bodova, a Nasdaq 1,87 posto, na 7.751 bod.

Kina je, naime, jučer, najavila da će u znak odmazde na ranije najavljene dodatne američke carine na svoj izvoz u SAD, uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara, prvi put i na sirovu naftu. Peking će od početka septembra, odnosno sredine decembra uvesti carine u rasponu od pet do 10 posto na 5078 proizvoda iz SAD, uključujući soju, sirovu naftu i male zrakoplove.

Najavljene su i 25-postotne carine na uvoz automobila iz SAD-a te pet postotne carine na uvoz automobilskih dijelova koje će stupiti na snagu 15. decembra.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trampa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijarda dolara.Američki predsjednik Donald Tramp odmah je oštro reagirao, poručivši putem Twittera da SAD ne treba Kinu.

– Našim snažnim američkim kompanijama je stoga naređeno da odmah počnu tražiti zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate kući i svoje proizvore rade u SAD – napisao je Tramp na Twitteru.Nejasno je po kojem bi zakonu Tramp mogao narediti američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu nabavljati određene proizvode iz te zemlje. Kasnije je Trump najavio i dodatne carine u visini od 5 posto na kinesku robu vrijednu 550 milijardi dolara.

Uz eskalaciju trgovinskog rata, investitore na globalnim burzama već neko vrijeme muče i druge neizvjesnosti – nastavljeni protesti u Hong Kongu, izbijanje političke krize u Italiji i nastavljena trakavica oko britanskog Brexita.

Najviše se uzdaju u to da će Fed nastaviti sa snižavanjem kamatnih stopa, nakon što je ključnu kamatnu stopu snizio za 0,25 postotnih bodova po prvi put u zadnjoj deceniji.

– Trump se čini gnjevnim zato što je Kina reagirala na ono što je SAD učinio. Sada ima mini napad bijesa i ljut je na sve. Ljut je na Kinu, a krivnju za tržište i ekonomiju pokušava svaliti na Paula – kaže David Katz iz “Matrix Asset Advisorsa”.