Ni četiri mjeseca nakon izbora Bh. blok ne zna da li će biti vlast ili opozicija

Ni četiri mjeseca nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u našoj zemlji lijevo orijentisane političke stranke SDP, DF i Naša stranka, ujedinjene u Bosanskohercegovačkom bloku, nisu javnosti predočile jasan stav kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou isto kao i na nivou entiteta Federacija BiH.

SDP je uspio uz snažnu podršku DF-a, Naše stranke, ali i Pokreta demokratske akcije (PDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisnog bloka (NB) imenovati Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Imenovanje SDP-ovog zastupnika za šefa federalne zakonodavne vlasti bilo je u jednu ruku i znak kako Bh. blok pretenduje formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Od tog dana do danas ni SDP, a ni ostale lijevo orijentisane stranke nisu se jasno odredile da li žele biti dio vlasti u FBiH, na koji način namjeravaju to ostvariti i u konačnici s kojim koalicionim partnerima.

U međuvremenu neke od političkih stranaka ili pojedinci u Parlamentu FBiH, koji su isprva podržali imenovanje Karajbića za predsjedavajućeg, počeli su otvoreno davati podršku SDA i HDZ-u, što se pokazalo na djelu prilikom usvajanja budžeta za 2019. godinu.

Budžet vlade Fadila Novalića pored SDA, HDZ-a i HDZ-a 1990 podržali su zastupnici iz reda SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik iz Nezavisnog bloka. Na taj način jasno je demonstrirano kako se većina može okupiti i bez ruku SDP-a, DF-a i Naše stranke, na što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije jasno upozorio Željka Komšića, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića kada im je nudio koaliciju.

SBB “izradio” Bosanskohercegovački blok

Lideri stranaka koje su sastavni dio Bh. bloka i dalje djeluje zbunjeno kada je riječ o formiranju vlasti, poručujući kako se neće primicati SDA i HDZ-u, a u isto vrijeme i da će na narednom sastanku morati donijeti “neke teške odluke” o formiranju vlasti. Prema svim procjenama Bh. bloka odlučit će da li će i naredne četiri godine biti opozicija ili će ući zajedno sa SDA ili drugim političkim strankama u formiranje vlasti.

Većina u Parlamentu Federacije BiH koja se okupila oko budžeta već ima dovoljno ruku da smijeni Elvira Karajbića s pozicije predsjedavajućeg, odnosno da na mjesto predsjedavajućeg imenuje zastupnika SDA, što će se najvjerovatnije desiti ukoliko Bh. blok i dalje bude dezorijentisan i spor u donošenju odluka kao do sada.

Snažan udarac Bh. bloku zadao je Savez za bolju budućnost (SBB) koji je po ko zna koji put glasao isto kao SDA i HDZ i to samo nekoliko mjeseci nakon kategoričnih izjava Fahrudina Radončića kako ne postoji ni teoretska šansa da SBB koalira sa SDA. Identičnom politikom kao SBB vode se i PDA i A-SDA, ali i određeni zastupnici iz Nezavisnog bloka.

SBB je u Tuzlanskom kantonu uskratio podršku Bh. bloku prilikom izbora Mahira Mešalića (DF) za predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona. DF i Naša stranka otvoreno su kazale kako SBB više ne smatraju dijelom građanskog bloka jer je dotad dva puta iznevjerio ranije dogovore.

Vlast bez lijevo orijentisanih političkih stranaka u potpunosti je moguće formirati i na državnom nivou s obzirom na to da SDA, HDZ i SNSD zajedno sa satelitima imaju većinu da imenuju ministre u državnoj vladi.

Ivana Marić (Foto: Klix.ba)

Ivana Marić (Foto: Klix.ba)

Ovim povodom razgovarali smo s političkom analitičarkom Ivanom Marić koja nam je kazala kako će okosnicu vlasti na državnom nivou vjerovatno činiti SDA, HDZ i SNSD.

“SDA pokušava u vlast uključiti i još neku probošnjačku ili probosansku stranku kako bi ojačala svoju poziciju u odnosu na dvojac Dodik-Čović. Međutim za sada nijedna stranaka s kojom su pregovarali nije javno pristala na ulazak u ovu koaliciju. Sve stranke izlaze na izbore da bi ušle u vlast, međutim, ozbiljne stranke vode računa o tome s kim ulaze u vlast, da li će imati moć da nešto urade i kako će se to odraziti na rezultate na narednim izborima”, kazala je Marić.

Demokratska fronta se koleba

Ona ističe da su sve stranke koje su do sada ulazile u koaliciju sa SDA i HDZ-om na narednim izborima zabilježile veliki pad. Kako kaže, ovo je posebno opasno za one stranke koje su pale ispod 10 posto, tako da bi u slučaju još jednog mandata mogli završiti kao Stranka za BiH.

“Zbog toga se strankama i ne žuri u vlast, ali je izvjesno da će se jedna ili više manjih stranaka priključiti ovoj koaliciji. Najviše interesa za sada pokazuje SBB koja je i u prošloj tj. još uvijek aktuelnoj vlasti dio koalicije. To je postalo vidljivo glasanjem njihovih zastupnika za budžet FBiH zajedno sa HDZ-om i SDA, kao i opstrukcijama formiranja vlasti građanskog bloka u Tuzlanskom kantonu”, rekla je Marić.

Marić dodaje da SDA i HDZ imaju najduži koalicioni staž, a ipak imaju najmanje međusobnog povjerenja. Ona smatra da ove političke opcije dogovor uspijevaju postići samo kada trebaju podijeliti resore i izglasati nove namete građanima, dok se u svemu ostalom koriste beskrajnim blokadama.

“Stoga ne treba da nas čudi da kod novih i mnogobrojnih koalicionih partnera postoje problemi i nesuglasice. Bh. blok koji čine SDP, NS i DF još uvijek se drži zajedno, mada sve češće svjedočimo kolebanju DF-a. Predsjednici SDP-a i NS-a su jasno poručili da će ostati zajedno bilo da se odluče za opoziciju ili za vlast s nacionalnim strankama, dok se DF još uvijek nije izjasnila po tom pitanju. Za ove stranke je bitno da su preuzele vlast u finansijski najjačim kantonima (Sarajevo, Tuzla, Zenica) tako da na ostalim nivoima mogu ostati i u opoziciji. Mislim da bi, ako ostanu u opoziciji, na nivou FBiH i BiH na narednim izborima još više popravili svoj rezultat i došli u priliku da i na ostalim nivoima vlast formiraju s probosanskim strankama”, smatra Marić.

Ona je ocijenila da situacija u tzv. Građanskom bloku koji pored ove tri stranke čine i SBB, NiP, NB, a ponegdje i PDA i A-SDA je još zamršenija. Ističe da je teško postići dogovor i održati ovako brojnu koaliciju, posebno kada su im interesi različiti.

“Ono što ih veže je to što zajedničkim snagama žele formirati vlast bez SDA. Međutim i to važi samo za pojedine nivoe vlasti. Najveći dio ovih stranaka je proizašao iz SDA, međutim u procesu formiranja vlasti se različito postavljaju. Dok su NiP i NB odlučno uz bh. blok, A-SDA i PDA razmatraju sve opcije i priključit će se onom bloku koji im više ponudi. Da su otvoreni za koaliciju sa SDA i HDZ-om vidjelo se po podršci koju su dali SDA i HDZ-u u izglasavanju budžeta u Federalnom parlamentu”, rekla je Marić.

Zaključila je riječima da je u ljubavi, ratu i formiranju vlasti sve dozvoljeno, sve kombinacije su moguće i ništa ne treba da nas iznenadi.

“Građani ne treba da se uznemiravaju zbog neprincipijelnih. Ono što treba da nas brine je da li će oni koji uđu u vlast raditi u svom interesu ili u interesu građana”, kazala je Marić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

KCUS potvrdio loše vijesti: U Sarajevu trocifren broj novozaraženih,...

U laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je do 18 sati testirano 376 uzoraka na prisustvo koronavirusa. Kako je potvrđeno u KCUS-u, u Kantonu...

Građani BiH o 25. novembru: Dan nezavisnosti, Dejton…

Sutra se obilježava 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tog dana 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne...

Nije prihvaćeno priznanje Milenka Lakića za likvidaciju boksera

Tužilaštvo RS obustavilo je istragu protiv Milenka Lakića za ubistvo boksera Slobodana Ilića iz Bijeljine, koje je nedavno priznao! Lakić je zločin priznao u KPZ...

Najnovije

Vjerenica Darka Lazića upala u ozbiljne probleme: Sve je počelo nakon burne svađe, a onda i ovo…

Da postoje trzavice u vanbračnoj zajednici pjevača Darka Lazića, šuškalo se nakon njegovog nedavnog gostovanja u emisiji Premijera. Pored toga što je iznio neistine na...

Kako znati kada je vrijeme za novu pamučnu masku?

Kao i svaki komad tkanine, pamučne maske s vremenom će trebati zamijeniti, ali neki se pitaju kako znati da je došao taj trenutak Maske su...

Oksfordska vakcina bit će za cijeli svijet

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama svijeta Vakcina protiv koronavirusa koju razvija univerzitet u Oksfordu...

Kako da Bihać prebrodi krizu?

U sedam od osam općina USK-a neće biti primopredaje dužnosti, jer su gotovo svi načelnici i gradonačelnici dobili novi mandat. Najveći uspjeh ostvario je...

KCUS potvrdio loše vijesti: U Sarajevu trocifren broj novozaraženih, skoro duplo više nego jutros

U laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je do 18 sati testirano 376 uzoraka na prisustvo koronavirusa. Kako je potvrđeno u KCUS-u, u Kantonu...

Belgijska vlada pisala Djeda Mrazu: Nosi masku, peri ruke

Restriktivne mjere širom Evrope uslovile su da vlade mnogih zemalja daju instrukcije svima koji budu nosili kostime Djeda Mraza da drže distancu i da...

Građani BiH o 25. novembru: Dan nezavisnosti, Dejton…

Sutra se obilježava 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tog dana 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne...

Od posljedica koronavirusa preminuo medicinar Hitne pomoći DZ Cazin (FOTO)

Medicinar Hitne pomoći Doma zdravlja Cazin preminuo danas od posljedica koronavirusa. Ova informacija pojavila se na društvenim mrežama. Radi se o Huseinu Osmičeviću. Čovjek koji je bio...
58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se