Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Nije se bojao Hitlera i Staljina: Zbog ove žene Tito se zaključavao...

Nije se bojao Hitlera i Staljina: Zbog ove žene Tito se zaključavao noću u WC-u i ostajao tamo do jutra Život doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita i danas je predmet interesovanja ljudi. Svako bi želio da zna šta je volio, s kim se družio i kakva je osoba bio privatno. Njegov odnos s Jovankom Broz, također, zanima sve ljubitelje historije, a posebno jugonostalgičare.

0

On je oduvijek bio predstavljen kao veliki zavodnik, koji je često mijenjao partnerke, pa čak postoje i informacija da je Jovanka bila posebno nesretna u tom braku.

Iako je ona uvijek tvrdila suprotno da je on zapravo dobar i brižan muž, mnogi su oduvijek imali svoje sumnje u njene tvrdnje. Međutim, izgleda sada se pretpostavlja da je istina potpuno drugačija i da je ona ta koja je bila dominantna figura u njihovoj vezi, koja je stalno maltretirala svog supruga.

– Ja sam bila okružena velikom pažnjom s njegove strane, velikom ljubavlju. Ne mogu se požaliti na Titovo ponašanje prema meni, tih posljednjih dana. Bio je vrlo korektan. On je mene jako volio, onako zbilja iskreno… On je znao biti tako pažljiv. Onako, na primjer, nekad kad nešto uspije da napravi i donese. Puno sam puta pričala o tome kako je dvadeset i više godina svako jutro kuhao kafu meni i sebi. Mi smo imali poslugu, konobare, sve to. Ali ne, on je to napravio i meni donio. Ja sam voljela ujutru da spavam i on je to svaki dan uradio. Rano se dizao, uzimao novine i dok je on čitao, a imao je jedan espreso aparat, svaki bi mi dan skuhao kafu. Dvadeset godina to je činio za mene – rekla je Jovanka poznatoj beogradskoj novinarki Miri Adanji Polak, koja je imala priliku da posjeti njen dom tokom godina izolacije, prenosi Express.hr.

Iz dokumenta koje je sastavila posebna komisija Saveza komunista Jugoslavije (uz saradnju tajne policije), a koji je u SFRJ mogao vidjeti samo ograničeni broj ljudi, vidljivo je da je Jovanka Broz bila elementarna nepogoda za većinu Titovih saradnika, a često i za njega samog.

Jovanka se ponašala poput kraljice, nametala svoju volju u svim mogućim situacijama, bila osorna, teška, zločesta, prema mišljenju nekih ljekara, klinički paranoična.

Niko nije mogao da joj se suprotstavi. Onaj ko je to učinio, bio je sklonjen. Najveći neprijatelj bio joj je general Ivan Mišković, moćni šef jugoslovenske tajne službe, kojeg je na kraju koštala vojne karijere. A takvih je, osim Miškovića, bilo mnogo. No Jovanki se u mnogim situacijama nije mogao suprotstaviti ni njen suprug.

U spomenutom dokumentu, “Bijeloj knjizi” (službeni naziv je “Ponašanje i djelovanje Jovanke Broz do 1974. godine/ do obrazovanja komisije SKJ”), izneseno je nekoliko zapanjujućih podataka koji ilustruju tu tezu. Josip Broz Tito, prema iskazu Nikole Ljubičića, bivšeg saveznog ministra odbrane, naspram Jovanke nije bio trostruki narodni heroj.

“Ljubičić kaže da je predsjednik Republike očekivao da će vrijeme, i to što nije zajedno s Jovankom Broz, uticati da ona promijeni svoje držanje te da je zato povremeno dolazio u Užičku 15. Jednom prilikom kad je došao, Jovanka Broz je toliko vikala i grdila ga da je predsjednik bio primoran – kad je ona popodne zaspala – pozvati ađutanta, generalmajora Marka Rapu, i ljekara da ga, pošto je bio bolestan, u pidžami izvedu iz kuće i prebace u Bijeli dvor”.

Kad se Tito vratio iz Kine 1978. godine, s putovanja na koje je otišao sam, jer je Jovanka postavljala neprihvatljive uvjete, donio joj je poklon. Jovanka je poklon bacila na – supruga! Tu je građanin Josip Broz donio odluku o razvodu. O tome je tada nagađala cijela Jugoslavija, ali stvarne razloge razlaza znali su samo rijetki.

Nikola Ljubičić tvrdi kako je Jovanka na Tita vršila nepodnošljivi pritisak. U vezi s tim slijedi jedna gotovo nevjerovatna epizoda: “Ističe, također, da mu se Tito u nekoliko navrata žalio kako ga Jovanka Broz noću maltretira, kako je dolazila u njegovu spavaću sobu pa cijelu noć vršila pritisak na njega u pogledu kadrovskih i drugih pitanja ne dopuštajući mu da spava, da je povremeno direktno vrijeđala i njega te da je često bio prisiljen da se zaključa u kupatilo i tako dočeka jutro”.

Heroj Sutjeske i Neretve, čovjek na kojega je Hitler slao Ota Skorzenija, div koji je Staljinu rekao: “Ne!”, morao je, dakle, bježati u kupatilo i spavati u kadi pred nadmoćnom silom Jovanke Broz. Stane Dolanc, ipak je opisao istoj Komisiji Josipa Broza Tita kao – papučara.

“U raspravi na sjednici Vijeća za zaštitu ustavnog poretka 1980. godine, između ostalog, rekao je da je zajedno s Petrom Stambolićem bio prisutan kad je predsjednik Republike u kućnim papučama pobjegao iz Užičke 15 u Bijeli dvor. Te noći Predsjednik ih je pozvao i zamolio da osiguraju da Jovanka Broz ne dolazi kod njega, jer on “ne može da živi od nje”, prenosi Express.hr.