11.5 C
Bihać
Utorak, 26 Oktobra, 2021

Njemačka je bila uzor u borbi protiv korone, ali i ona bi mogla ostati bez kreveta

Njemačka je u prvom valu pandemije bila glavna svijetla tačka na uglavnom tmurnoj slici Europe u borbi protiv koronavirusa.

Ova zemlja s jednim od najboljih zdravstvenih sustava na svijetu imala je mnogo manje slučajeva i smrti na milijun stanovnika od nekih drugih velikih europskih zemalja.

Njemačka i dalje stoji daleko bolje od, primjerice, Francuske, Španjolske, Italije, Češke, Poljske ili Hrvatske. Dok je prosječni broj novih slučajeva u posljednjih tjedan dana u Europskoj uniji 384 na dan, u Njemačkoj je 212. U Hrvatskoj je pak alarmantnih 646 na dan – i raste i dalje, za razliku od mnogih zemalja koje su, prvenstveno strogim mjerama i lockdownom, već postigle pad krivulje novih slučajeva.

No Njemačka je u posljednjih mjesec dana također imala znatan rast novozaraženih. On posljednja dva tjedna uglavnom stagnira, vjerojatno također zahvaljujući djelomičnom lockdownu koji je uveden početkom mjeseca u cijeloj zemlji. No u petak je Njemačka svejedno oborila svoj rekord od početka pandemije s gotovo 24 tisuće novih slučajeva.

Još je alarmantnije to što je oboren i rekord u broju oboljelih od covida-19 na liječenju u odjelima intenzivne skrbi. Još 21. rujna taj je broj iznosio 267, prema Njemačkom interdisciplinarnom udruženju za intenzivnu i hitnu medicinu (DIVI), da bi se dva mjeseca kasnije, 20. studenog, popeo na 3615 – više od trinaest puta.

Njemačka je u prvom valu, zahvaljujući svojem učinkovitom odgovoru na pandemiju i izuzetno visokom kapacitetu intenzivne skrbi – 33.9 kreveta na 100 tisuća stanovnika, u usporedbi sa samo 8.6 u Italiji – mogla sebi priuštiti da na liječenje uzima i teško oboljele iz Italije i drugih zemalja.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se