6.7 C
Bihać
Nedjelja, 28 Novembra, 2021

Njemačka želi uskladiti ograničenja u Evropskoj uniji

Pariz je za Belgijance na crvenoj listi, Mađarska zatvara granice, a Njemačka, koja trenutna predsjedava Evropskom unijom, predložit će bloku usklađena ograničenja za putovanja zbog pandemije, izjavio je jedan evropski izvor.

Taj će se prijedlog naći pred 27 zemalja na sastanku ambasador u Briselu u srijedu, kazao je izvor, prenosi Hina.

“Koherentan odgovor važan je da bi se izbjegao neujednačen pristup, kako je to bilo ranije ove godine, te očuvao integritet Šengenskog prostora”, napominje njemačko predsjedništvo u svom prijedlogu.

Šengenski prostor slobodnog protoka ljudi jedan je od stupova evropske konstrukcije i sada ima 22 države članice Unije te četiri nečlanice – Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Agencija France presse dobila je dokument na uvid koji predlaže zajednički pristup podacima o pandemiji COVID-19, kriterije rizika, procjene i kategorizacije rizičnih zona.

Izrada zajedničke sanitarne ‘karte’

Predlaže i zajednički okvir za mjere koje će se primjenjivati na rizične zone i ograničenja za putovanja s “posebnom pažnjom za pogranične regije”.

Ovisno o pojedinim zemljama, karantin može trajati od 10 do 14 dana, a testiranja se zahtijevaju po odlasku ili odlasku, i to 48 sati ili 72 sata ranije.

Tekst predlaže epidemiološke podatke (kvantitativne i kvalitativne), a cilj je izraditi zajedničku sanitarnu “kartu”.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti redovno objavljuje podatke, ali države ih koriste na različite načine, pa se neke više koriste nacionalnim podacima o pandemiji, a druge regionalnim.

Njemačka predlaže i “zajedničku analizu” epidemiološkog rizika (učestalost, dijagnosticiranje, hospitalizacije) te “zajedničku deklaraciju” za “rizične zone”.

Napominje da procjena tih zona varira od zemlje do zemlje, pa neke odabiru dvije, tri ili više kategorija (zelena, narandžasta, crvena), neke i više, a neke nijednu.

Više od 3,9 miliona zaraženih potvrđeno je u Evropi od početka epidemije na Starom kontinentu, prema podacima AFP-a.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se