Nova zaštita Opće uredbe o zaštiti podataka Evropskog parlamenta i Vijeća Europe

Opća uredba o zaštiti podataka Evropskog parlamenta i Vijeća Europe, koja je na snazi od 25. maja 2018. je u obaveznoj primjeni za sve članice EU, donijela je bitna ograničenja u manipuliranje osobnim podacima građana od strane institucija i kompanija sa kojima posluju. Naime, od kraja prošlog mjeseca u Evropskoj uniji je na snazi novi zakon o zaštiti ličnih podataka. Zakon građanima EU pruža više prava nad tim kako se koriste njihovi lični podaci. Riječ je o najvećoj promjeni zakonodavstva u području zaštite ličnih podataka od postanka weba. Iako nije članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina ima obavezu štititi građane EU. Ako neko ima pravo koristiti podatke, ne znači da je to pravo trajno. Kad klijent osiguravajućeg društva, recimo, ima policu osiguranja imovine ugovorenu na godinu dana, a osiguranje mu nakon njezina isteka želi ponuditi obnovu, tad postoji legitimni interes slanja ponude klijentu. No, ako se on toj ponudi usprotivi, osiguravajuće društvo nema više legitimnu osnovu za korištenje njegovih podataka kako bi mu ponudilo bilo koju novu uslugu. Ime, prezime, adresa, matični broj, otisak prsta, IP adresa na računaru i telefonima, fotografija, broj telefona, stručna sprema, kreditno zaduženje – sve su ovo podaci koje kompanije, ali i državna tijela godinama prikupljaju. Za ove podatake kompanije sad moraju dobiti izričito odobrenje, a građani Unije imaju pravo da vide koje informacije kompanije imaju i da zahtijevaju da informacije budu izbrisane, ako žele.

“Opća regulativa o zaštiti podataka vraća kontrolu nad ličnim podacima. Zaštita podataka je temeljno pravo, a ravnoteža se u prošlosti izgubila”, izjavila Andrea Jelinek, predsjedavajuća Evropskog odbora za zaštitu podataka.

Novi zakon ne odnosi se na sve kompanije u istoj mjeri, što ovisi o njihovoj veličini i tipu podataka te načinu kako ih koriste. Za kršenje odredbi predviđene su ogromne kazne koje mogu dosegnuti i do 20 miliona eura ili do četiri posto prometa kompanije. “Evropska komisija je odgovorna za monitoring i sankcionisanje. Kazne su značajne, ali srazmjerne za male poslovne subjekate i velike kompanije”, ističe Claude Moraes, član Evropskog parlamenta i predsjednik LIBE komiteta. Napominje da će građani morati dati privolu za obradu njihovih podataka u konkretnu svrhu i bez nje će biti nemoguće potpisati ugovor. Također, moći će je povući u svakom trenutku. Zakon se najviše odnosi na kompanije sa velikom količinom podataka poput tehnoloških i maloprodajnih kompanija, ali i osiguravajućih kuća te banaka. Od sada se obrada podataka ne smije koristiti za svrhe koje nisu tačno definirane u prikupljanju.

Također, postojat će i vremensko ograničenje pohrane; za financijski sektor rokove čuvanja osobnih podataka trebao propisati poseban zakon ili “lex generalis” – pojašnjava Marko Trošelj iz Agencije za zaštitu osobnih podataka Republike Hrvatske (AZOP).

Agencija za zaštitu ličnih podataka Hrvatske zatrpana je, zbog nedoumica, upitima građana i kompanija koje su trebale pronaći način kako da ažuriraju podatke. Iako nije članica EU i BIH ima obavezu primjene Zakona jer se primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU obavezala na usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa europskim. BiH i ima rok do 1. jula 2021. da zakonodavstvo prilagodi i tad će i građani BiH biti pod zaštitom, u međuvremenu obaveza BiH je da štititi građane EU. Genetski i biometrijski podaci o zdravlju također se ne bi smjeli koristiti, konkretno kod sklapanja polica životnih osiguranja. Iz AZOP-a su se referirali i na zaštitu osobnih podataka zaposlenika: ako poslodavac želi provjeriti koriste li njegovi radnici internet za poslovne ili privatne svrhe, a može selektirati pristup internetu, njegova provjera sadržaja koje su zaposlenici “surfali” smatrala bi se zadiranjem u privatnost.

Stupanjem na snagu ove uredbe prestat će vrijediti postojeći zakoni o zaštiti osobnih podataka, no neke se njezine točke tek trebaju definirati nacionalnim zakonom i o očekuje se početak savjetovanja o tome. AZOP poziva sve sudionike iz financijske industrije da u njemu sudjeluju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se