Novalić: Konzum nije kreditno zadužen niti dužan državi, dužan je samo dobavljačima

Sastanku su prisustvovali predstavnici Konzuma, Leda, Sarajevskog kiseljaka i Velpra, kao i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

“Provjerili smo performanse i kapacitet preduzeća u BiH. To su preduzeća koja imaju promet preko milijardu, a sam Konzum ima 870 miliona u FBiH. Za BiH su ti brojevi veći jer zapošljavaju 4.200 ljudi što je 1/15 prometa Agrokora. To nije velik udio, ali nije beznačajan. Provjerili smo sve, dug je manji od zaliha i ukupnih potraživanja. Plaćanje funkcionira normalno”, rekao je Novalić.

Dodao je da je politiku Agrokora prema BiH danas izložio specijalni povjerenik Ramljak.

“Službeno BiH nema razloga da ne posluje normalno. Nema finansijskih poteškoća. Govorimo o Konzumu, ne o Agrokoru. Bit ćemo u kontaktu i davati informacije za bosanski dio Agrokora. Na raspolaganju nam stoji povjerenik Ramljak, ali nema razloga za dramu”, rekao je Novalić.

Prema posljednjim informacijama kojim raspolaže Vlada FBiH do 31. decembra prošle godine dug prema dobavljačima u BiH je veći od 318 miliona KM.

“To je zadnji zvanični bilans iz kojeg vidimo da su Sarajevski kiseljak, Ledo, Velpro i Konzum zdrave firme. Podaci koje nam je dostavila Porezna uprava poklapaju s podacima kompanija”, rekao je Novalić.

Premijer je ovaj sastanak sazivao i prije pet dana u namjeri da se tačno vidi koliki su gubici.

“Uvjerili smo se da Konzum nije kreditno zadužen, nije dužan državi, nije dužan ni radnicima ni bankama. Konzum je dožan samo dobavljačima, poslovanje je uravnoteženo”, rekao je Novalić.

Tomislav Bagić, direktor Konzuma BiH je rekao da je Konzum u prošloj godini u BiH uložio 27 miliona KM.

“Konzum je u 2016. godini zatvorio 12 prodavnica, ali je otvorio desetak i preuredio 20 prodavnica. Ove godine ćemo zatvoriti desetak malih prodavnica koje su neprofitabilne i to nema nikakve veze s restruktuiranjem Agrokora. Agrokor nam jeste vlasnik, ali Konzum d.o.o. je pravni subjekt za sebe”, rekao je Bagić.

Bruno Bojić je istakao da će u BiH biti nastavljeno pozitivno poslovanje Agrokora i da će taj trend pratiti nova zapošljavanja i otvaranje novih radnih mjesta.

“Izjava da će doći do gašenja određenih prodavnica koje posluju neprofitabilno ne znači gašenje radnih mjesta, jer to će se kompenzirati otvaranjem novih radnih mjesta i novim investicijama. Raduje me i to što smo dobili dobre informacije koje smo uporedili s podacima Uprave za indirektno oporezivanje i podacima poreznih uprava, to su iste brojke i nije bilo malverzacija. Raduje me i to što su njihova potraživanja veća nego što su obaveze prema dobavljačima”, rekao je Bojić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se