28.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Novalić, Solak, Milićević i Hodžić danas se izjašnjavaju o krivici u predmetu “Respiratori”

Sporne respiratore je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite na čijem čelu je bio Fahrudin Solak uvezla kompanija “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića. Sutkinja Enida Hadžiomerović zakazala je ročište za danas u devet sati.

Početak suđenja zakazan je nakon što je koncem 2020. potvrđena optužnica. Pored premijera Novalića, optuženi su ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Tužilaštva BiH je ranije navelo da se premijeru Novaliću stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i ovlasti premijera, osmislio plan nezakonite kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i pranje novca.

Terete se, pored toga, za krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i nezakonitosti vezanih za finansijske izvještaje.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u svezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u FBiH.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se