27.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 2 Avgusta, 2021

Novi migrantski val, sve je više djece koja putuju sama

Prema riječima Mustafe Lepirice, predstavnika spomenute humanitarne organizacije, dnevno oko 200 migranata autobusima stiže do policijskog punkta u mjestu Velagići, na ulazu u Ključ, gdje ih policija potom izvodi iz vozila. Migrante potom smještaju u improviziranom kampu, koji se nalazi na tom lokalitetu, a oni zatim najčešće svoj put nastavljaju pješice. Sve je više žena i djece “Pokušavamo im pomoći, prije svega u hrani i odjeći, a događa se da porodice s malom djecom noći provode na otvorenom. Imali smo nedavno slučaj majke s bebom koja je bila stara svega osam dana i ona je boravila ovdje tri dana dok se nije riješio njen odlazak u Bihać”, kaže Lepirica. Dodaje kako su tokom proteklog mjeseca evidentirali oko 2.000 migranata, što je do sada rekordan broj, a njihov priliv je sve veći.

Načelnik općine Ključ Jasmin Zukanović dodaje kako je i ova lokalna zajednica jedna od onih koje trpe zbog novog vala migranata. “Vremenom se pokazalo kako je ovaj policijski punkt na ulazu u Ključ potpuno izgubio svoj smisao. Razumijem da je u početku bila želja da se intervencijom policije uspori njihov dolazak u Unsko-sanski kanton, međutim pokazalo se da se to ne može nikako zaustaviti. U posljednje vrijeme imamo mnogo žena i djece, a mi nemamo nikakvih uvjeta da ih smjestimo”, navodi Zukanović. Sve je ostalo na obećanjima. Dodaje kako su u prošlosti imali obećanja međunarodnih organizacija da će se nešto učiniti kako bi se popravili uvjeti boravka migranata u spomenutom improviziranom kampu, ali da je ostalo sve na obećanjima. “Sve je to spalo na lokalnu zajednicu, trošimo ionako nevelike resurse i zaista ne znam kako riješiti ovaj problem”, kaže Zukanović.

Prema njegovim riječima, najveći broj migranata odlučuje se da iz Ključa put prema Bihaću i Velikoj Kladuši nastavi pješice, preko brda i šuma, pokušavajući tako izbjeći policijske punktove i kontrole. Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona sve se više usložnjava, a trenutno najveći problem predstavlja nedostatak smještajnih kapaciteta za povećan broj migranata koji dolaze. Trenutno u pet prihvatnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi 3.260 migranata, dok je, prema nekim procjenama, njih oko 3.000 bez riješenog pitanja smještaja i nalaze se u gradskim područjima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se