Novi Zakon: Njemačka može Facebook kazniti sa 50 miliona eura

Internet džinovi – Facebook, Twitter i Youtube mogli bi njemačkim vlastima plaćati ogromne kazne zbog govora mržnje i lažnih vijesti.

Vlada Angele Merkel danas je donijela Zakon prema kojem se internet stranice mogu kazniti i sa 50 miliona eura, ukoliko na vrijeme sa svojih stranica ne uklone sadržaje koji su u suprotnosti s njemačkim zakonima.

– Zločini iz mržnje, ako im se efikasno ne suprotstavimo, predstavljaju veliku opasnost za mir, koegzistenciju među ljudima i slobodno i demokratsko društvo – saopćeno je iz kabineta Merkel.

Nova kaznena politika Njemačku je stavila na čelo Zapada u borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti. Ova država u proteklih godinu dana suočila se s eksplozijom ksenofobije i govora mržnje, a na udaru je lažnih vijesti koje se plasiraju preko Twittera i Facebooka, ali i Youtube kanala.

U izvještaju njemačke vlade navedeno je da su ovi internet – divovi uradili malo ili gotovo ništa na suzbijanju trendova koji ugrožavaju temelje demokratske njemačke.

Twitter je, tako, nakon upozorenja njemačkih vlasti, sa svojih sadržaja uklonio jedva jedan posto spornih postova, dok je Facebook to uradio u 39 posto slučajeva.

Zvanični Berlin vrlo je nezadovoljan takvim odnosim i pooštrio je svoju kaznenu politiku.

Google u međuvremenu ima ogroman problem s oglašivačima koji se ne žele reklamirati na stranicama ovog giganta jer je otkriveno da su radikali svih vrsta iznimno profitirali od oglasa koje je Google plaisrao na njihovim stranicama.

haiko-mass

Maas: Dat rok od 24 sata da se s interneta uklone sporni sadržaji

Heiko Maas, ministar pravde Njemačke istakao je da je jedino Youtube sa svojih kanala skinuo gotovo 90 posto spornih sadržaja, ali istakao da je uklanjanje i s te platforme išlo dosta sporo.

Osim govora mržnje i lažnih vijesti, po novom zakonu, internet stranice imaju 24 sata roka da uklone sporne sadržaje koje plasiraju terorističke mreže i pedofilske stranice. Po njemačkim zakonima, negiranje Holokausta, te raspirivanje rasne i vjerske mržnje protivno je zakonu.

Uz desetine miliona eura kazni formama, na udaru zakona bi se mogli naći i izvršni direktori kojima bi se moglo uzeti i do 5 miliona eura iz džepa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se