Novinarski forum: Kako prepoznati lažne vijesti

Bosna i Hercegovina kao i ostale balkanske zemlje podložne su dezinformacijama i širenju lažnih vijesti pokazalo je istraživanje o medijskoj pismenosti u Evropi koje je nedavno objavio Institut za otvoreno društvo u Sofiji.Prema ovom istraživanju koje obuhvata procjenu kvaliteta obrazovanja, slobodu medija i povjerenje javnosti Bosna i Hercegovina se nalazi na samom vrhu liste i to na 32. mjestu od 35 evropskih zemalja.Hrvatska je na 24. mjestu, Srbija na 29., Crna Gora na 31., a Albanija na 33. poziciji.

Medijski stručnjaci u regiji i predstavnici Evropske unije na Novinarskom  forumu u Banjaluci  govorili su o načinima borbe protiv lažnih vijesti.”Cilj novinarskog foruma je iznošenje iskustava i preporuka medijskih stručnjaka, regionalnih novinara i predstavnika Delegacije EU kako bi se na najbolji način pronašlo rješenje za suzbijanje negativnog trenda širenja dezinformacija i lažnih vijesti“,naglasila je Jamila Milović Halilović, portparolka Ureda  specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Borba  protiv fenomena lažnih vijesti postala je više nego ikad prije dio evropske mainstream politike budući da su nove tehnologije potpuno  promijenile način na koji građani pristupaju informacijama.

Ovo je veoma uzbudljivo vrijeme za sve novinare koji izvještavaju o Evropskoj Uniji. Ne trebamo biti stručnjaci za EU ali trebamo biti eksperti za pronaći sagovornike, za napisati tačno i razumljivo štivo o EU za naše čitaoce, istakao je Tomislav Krasnec dopisnik Večernjeg lista iz Brisela.

Dženana Hodžić, politička savjetnica Ureda  specijalnog predstavnika u BiH govorila je o poziciji BiH u procesu EU integracija. Postoji razlog zašto je proces EU integracija postepen jer se jedna zemlja poput BiH mora pripremiti za ulazak na tržište od 500 miliona ljudi.

Na forumu su govorili i Tihomir Loza, izvršni direktor Mreže za profesionalizaciju medija i Giles Portman, šef East StratCom Taskforce Evropske službe za vanjske poslove o trendovima u produkciji dezinformacija i lažnih vijesti kao i načinu i kanalima kojima se takve vijesti distribuiraju.

Multimedijalna novinarka Una Čilić prezentovala je koje internet-platforme novinari mogu koristiti prilikom provjere lažnih vijesti i kako, osim na klasičan način, mogu provjeriti činjenice o kojima pišu.

Autentičnost  fotografija koje su planirane za objavu u medijima može se provjeriti na nekoliko sajtova  poput Google Reverse Images, Tin Eye ili Exif dok  video-zapisi mogu biti provjereni  na stranici YouTube Data Viewer, InVid.

U prepoznavanju lažnih vijesti medijima u BiH su medijima na raspolaganju i web stranice Istinomjer i Raskrinkavanje.Govoreći o korištenju novih tehnologija u unasprijeđenju izvještavanja  i borbi protiv lažnih vijesti Čilić je naglasila da pojedine redakcije, poput Deutche Welle-a imaju redakciju zadužene za provjeru lažnih vijesti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se