-4.2 C
Bihać
Subota, 4 Decembra, 2021

NOVO ISTRAŽIVANJE ŠOKIRALO STRUČNJAKE: Glavobolje, zbunjenost i delirij rezultat su prodora virusa u mozak…

Prema istraživanju koje je vodio imunolog Akiko Iwasaki s Univerziteta Yale, virus je sposoban umnožavati se unutar mozga i njegova prisutnost oduzima kisik obližnjim moždanim ćelijama, ali razmjeri pojave još nisu jasni.

Voditelj odjela za neurologiju Univerziteta California u San Franciscu Andrew Josephson pohvalio je tehnike koje su korištene u istraživanju i kaže da je “iznimno važno utvrditi postoji li ili ne direktno virusno djelovanje u mozgu”.

No, dodaje da želi biti oprezan s obzirom na to da istraživanje nije recenzirano, odnosno zaključke nisu preispitali drugi stručnjaci iz tog područja.

Stručnjaci smatraju da nije posve neočekivano da virus SARS-CoV-2, koji izaziva Covid-19, može prijeći iz krvi u moždano tkivo i savladati tu fizičku prepreku, čiji je zadatak zaustaviti prodiranje stranih tvari u mozak.

To uspijeva, primjerice, zika virusu, što je dovelo do značajnih oštećenja mozga fetusa.

Ljekari su do sada vjerovali da su neurološki učinci koji su uočeni kod polovice oboljelih od Covida-19, rezultat pretjeranog odgovora imunog sistema, poznatog kao citokinska oluja, koja izaziva i upalu moždanog tkiva, a ne direktnog prodora virusa.

Iwasaki i njegov tim odlučili su pristupiti toj zagonetki na tri načina. Zarazili su mini mozgove uzgojene u laboratorijskim uvjetima, zarazili su miševe i analizirali su moždano tkivo osoba umrlih od Covida-19.

Proučavanjem laboratorijski uzgojenog moždanog tkiva tim je otkrio da je virus SARS-CoV-2 sposoban zaraziti ćelije nervnog sistema i potom iskoristiti same neurone kako bi se replicirao.

Zaražene ćelije izazvale su odumiranje okolnih ćelija tako što su im oduzele kisik potreban za život.

Jedan od glavnih argumenata protiv teorije o sposobnosti virusa da direktno prodre u mozak, bio je da mozgu nedostaje dovoljan nivo proteina ACE2 na koji se koronavirus veže i kojeg ima u obilju u drugim organima, poput pluća.

No, tim je otkrio da u laboratorijski uzgojenom moždanom tkivu ima dovoljno bjelančevine ACE2 da se olakša prodor virusa i da je taj protein postojao i u moždanom tkivu umrlih pacijenata.

Lumbalnom punkcijom hospitaliziranih bolesnika oboljelih od Covida-19, koji su imali simptome delirija i kojima se iz kičmenog kanala uzima iglom uzorak cerebrospinalne tekućine, otkriveno je da postoje neutralizirajuća antitijela protiv virusa u toj tekućini, što je bio dodatni dokaz koji je podržao njihovu teoriju.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se