Naslovnica BiH Obilježavanje 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima u mjestu Gorica

Obilježavanje 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima u mjestu Gorica

0

Udruženje logoraša općine Konjic i Jedinstvena organizacija boraca te općine, uz podršku Općine Konjic i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, danas će obilježiti 25. godišnjicu zločina nad Bošnjacima u mjestu Gorica (Buturović Polje).

Kako je saopćeno iz Saveza logoraša u BiH, programom obilježavanja predviđen je obilazak mezarja u mjestu Gorica te polaganje cvijeća, obraćanje gostiju i zvanica ispred spomen-obilježja ubijenim mještanima Gorice.

Podsjećamo, 25. aprila 1993. godine u ranim jutarnjim satima na mjesto Gorica na području konjičke općine izvršen je napad pripadnika jedinice iz sastava brigade HVO ”Herceg Stjepan”. U jednom danu su ubijeni Mirsad Gabela, Senad Hanić i Zaim Keško. Isti dan je ranjen, a nakon teških muka u logoru Buturović Polje podlegao Šefkija Šteta.

Nekoliko dana nakon što su opljačkali i počeli paliti selo, u porodičnoj kući, živa, a nepokretna zapaljena je starica Đemila Dedić, dok je na kućnom pragu ubijena starica Zejna Zalihić.

Nakon torture i ubistava u selu, 137 zarobljenih Goričana odvedeno je i zatočeno u logor Buturović Polje, koji je kao takav evidentiran od Međunarodnog crvenog križa. Za navedene zločine do danas niko nije procesuiran.