Naslovnica BIHAĆ Obilježavanje blagdana Velike Gospe: Misno slavlje na Zavalju kod Bihaća Blagdan uznesenja...

Obilježavanje blagdana Velike Gospe: Misno slavlje na Zavalju kod Bihaća Blagdan uznesenja blažene Djevice Marije na nebo svečanom misom proslavljen je i u Župi Sv. Franje Asiškoga na Zavalju. Misnom slavlju je prisustvovao i veliki broj župljana Zavalja koji danas žive daleko od svog rodnog mjesta, od susjedne Republike Hrvatske do udaljenijih europskih zemalja.

0

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanoga života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija. U svojoj misi krčki biskup Valter Župan je kazao kako je Velika Gospa veliki blagdan koji zadire u bit kršćanske vjere jer je Bog ovim događajem kao što je i događajem Isusovog uskrsnuća kršćanima pokazao sudbinu i njihovu budućnost.

S biskupom Županom misu na Zavalju služio je i vlč. Dino Rupčić, župnik zavaljski.

Marijanska svetišta su sastavni dio vjere i kulture Rimokatoličke crkve. Svetišta posvećena Gospi obično obilježavaju ukazanje ili čudo, koje se pripisuje Blaženoj Djevici Mariji. Ponekad je marijansko svetište nastalo, zbog jake marijanske pobožnosti kroz historiju nekog kraja pa su takva mjesta često odredišta hodočašća.