Obilježena 16-a godišnjica otkrivanja masovne grobnice na Tihotini

I pored loših vremenskih uslova i ove godine, porodice ubijenih zajedno sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih vlasti okupili su se kod masovne grobnice gdje su pripadnici Vojske RS-a 1992.godine na zvjerski način ubili Bošnjake i Hrvate sa područja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf, Ćukovi, Klisa i Golubić, te područja općine Ključ.

U svojim obraćanjima Adem Šušnjar, predsjednik Savjeta MZ Pritoka i Huse Behrem, ratni komandant bataljona Ljutoč, osvrnuli su se na dešavanja koja su prethodila ubistivima Bošnjaka iz Ljutočke doline, Bihaća i Ključa, naglasivši da je prirodna pukotina koja je nastala eksploataciji rude boksita, godinama skrivala tijela 53 žrtve, od kojih je njih do sada 51 identificirano.

„Najmlađa žrtva pronađena u jami Tihotina imala je 17 godina, dok je najstarija žrtva u vrijeme smrti imala 55 godina.Ova masovna grobina opomena je svima nama da nikada ne dozvolimo da se zločini ponove, ali i da se zaborave herojstva naših boraca i civila koji su nevino stradali od zločinačke ruke“- kazao je Behrem.

Šesnaestoj godišnjici otkrivanja masovne grobnice Tihotina, pored porodica nevino ubijenih prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

„Mi smo danas i pored lošeg vremena došli i poklonili se žrtvama masovne grobnice Tihotina. Da smo bosi i krvavih nogu došli ovdje bilo bi malo u odnosu na ono što su žrtve koje su ovdje ubijene uradile za državu BiH i naš narod. Stoga se trebamo svake godine okupiti ovdje i prisjetiti se ovih ljudi i mladim generacijama prenositi istinu kako se ne bi ponovilo ovo zlo“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

U ime Vlade USK-a, prisutnima se obratio Hadis Jusić, Savjetnik premijera USK-a, istaknuvši da na tužnim godišnjicama kao što je otkrivanje masovne grobnice Tihotina, jedino tišina treba govoriti, ali da istovremeno treba u svojim domovima i svojim porodicama i mladim naraštajima govoriti istinu o dešavanjima za vrijeme agresije na BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se