Obilježena 22. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi

Obilježavanju su osim bivših boraca, općinskog načelnika Armina Halitovića i pojedinih vijećnika, prisustvovali ministri u Vladi USK Dževad Malkoč i Samir Sedić, te poslanik u Skupštini USK i delegat u Domu naroda FBIH Mehmed Mahmić.

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca, predstavnika vlasti, građana ispred centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Potom se pješice krenulo na Kobiljnjak, putem dugim skoro četiri kilometra.

Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Prisutnima su se na Kobiljanjaku obratili komandir 2. brdske čete 1. bataljona Asmir Hadžipašić – Asko i ratni komandant 511. slavne bbr. Alija Kurtović i podsjetili na ratni put boraca, na zajedništvo i slogu Krupljana u najtežim vremenima koja i danas mora biti sveprisutna.

Načelnik Armin Halitović se zahvalio svima koji su došli na Kobiljnjak, posebno učesnicima marša. Istakao je kako je to jedan od načina da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima onima koji su u borbi za povratak u grad izgubili živote.

Pozdrave i čestitke ispred Vlade USK građanima Bosanske Krupe uputio je ministar za pitanja boraca i RVI Dževad Malkoč.

U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi KUD „Stari grad“. Za učesnike marša, među kojima su bili i učenici MSŠ „Safet Krupić“, Opće gimnazije „Bosanska Krupa“, članovi PD „Grmeč“, KUD „Grmeč“, te Crvenog križa Bosanska Krupa, Općina je pripremila vojnički grah i osvježenje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se