Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima

Pored velikog broja iz mještana i gostiju drugih gradova na obilježavanju 25. godišnjice stradanja Bošnjaka prisustvovao je Zehrudin-ef. Hadžić glavni imam MIZ Jajce, Huso Hadžić, direktor JU „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, šejh Ramiz-ef. Bećirović, dugogodišnji imam u Jezeru i bivši glavni imam MIZ Jajce, Semin-ef. Ćeso, imam u džematu Jezero te odbornica SBB-Fahrudin Radončić u Skupštini Opštine Jezero Mubera Šabić-Žužić.

 Prisjetili smo se naših najmilijih s kojima smo dijelili određeni dio naših života u ovim mjestima. Svake godine sve je manje i manje Bošnjaka na ovom području. Prije 9 godina bilo ih je 12 porodica, a svi dobro znamo da na području Ljoljića ne egzistira niti jedna porodica tokom čitave godine – rekao je Semin Ćeso, imam u džematu Jezero.

 Glavni imam MIZ Jajce istakao je da se zločin ne smije zaboraviti kako se ne bi ponovio.

– Ovo je moment našeg bolnih prisjećanja, a tu bol sm o danas svi podijelili. Mi se sastajemo dva puta, 3. Juna Jezeru i 10. septembra u Čerkazovićima. Ovakva sastajanja trebaju da iniciraju u nama da poštujemo porodice šehida I žrtve zločina, a isto tako da probudi da budemo što bolji ljudi, komšije, muslimani, Bošnjaci bez obzira šta se desilo išta se dešava.Svoje trebamo upražnjavati, a tuđe poštovati- rekao je Zehrudinef.Hadžić.

Pripadnici rezervnog sastava milicije RS 10. septembra su okupili mještane sela Ljoljići i Čerkazovići, te ih odvela do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, 4 povrijeđena, a kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Zajednička dženaza klanjala im se u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je ukopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin, Vijeće Suda BiH, u aprilu 2008. godine, osudilo je: Pekez (Špire) Mirka na 21 godinu zatvora, Pekez (Mileta) Mirka na 29 godina i Savić (Ljupka) Milorada na 21 godinu zatvora, dok organizator ovog nemilog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se