Naslovnica BIHAĆ Obilježena 26. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca U bihaćkom naselju...

Obilježena 26. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca U bihaćkom naselju Vinica danas je u organizaciji Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Bihaća, te podršku Grada Bihaća obilježena 26. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih suboraca Mustafe Zulića, Fahrudina Mehtića i Amira Redžića.

0

I ove godine veliki broj mještana Vinice, porodice poginulih, članovi boračkih udruženja i učenici prisjetili su se dešavanja ratne 1993. godine i operacija i bitaka na Grabeškom platou koje su odredile daljni tok odbrane Bihaća i Bihaćkog okruga.

O ratnom putu komandanta Saliha Dizdarića i njegovih saboraca prisutnima su govorili Mirsad Kurtović i Mirsad Litrić, istaknuvši da kod komandanta Saliha i njegovih boraca nije bilo dileme oko borbe protiv neprijatelja koji je imao namjeru da počini strašne zločine nad bošnjačkim narodom.

„Bili smo uz našeg komandanta Saliha i sve naše saborce i moram reći da smo mi tog kobnog 20. marta 1993. godine izgubili Saliha, Mustafu, Fahrudina i Amira, ali smo dobili potvrdu da će opstati bošnjački narod i država Bosna i Hercegovina“ – kazao je Litrić.

„Veličina i opstanak jednog naroda ogleda se u velikim ljudima koji vode taj narod i od pojedinaca koji su dobri u svim sferama života. Narod koji nema šehide i ljude koji su spremni da bez razmišljanja poginu za svoju državu i svoj narod, nema budućnost i nema se čemu dobrom nadati. Naš narod je imao i ima hrabre borce koji su najbolji sinovi naše domovine i stoga svi zajedno moramo poštovati njihovu žrtvu i ne zaboraviti kako su odbranili državu BiH. Poštujmo ih ne zbog prošlosti, već zbog budućnosti i svega što naš narod može zadesiti ukoliko ne budemo složni i jedinstveni“- kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Salih Dizdarić dobitnik je dva najviša ratna priznanja, značke Zlatni ljiljan i ordena Zlatni grb s mačevima. Bio je jedan od osnivača Patriotske lige i rezervnog sastava policije, a kasnije kao komandant čete u Trećem bataljonu 502. viteške brigade, pokazao je vojničko umijeće i taktiku zbog kojih je ostvareno nekoliko značajnih ratnih podviga.

Pogledajte obraćanje komandanta Hamdije Abdića Tigra

OBRAĆANJE POVODOM 26-TE GODIŠNJICE POGIBJE MOJIH SABORACA,KOMANDIRA 1.ČETE 3. BATALJONA 502 VITEŠKE BRDSKE BRIGADE SALIHA DIZDARIĆA DOBITNIKA ZNAČKE ZLATNI LJILJAN I ORDENA ZLATNOG GRBA SA MAČEVIMA I NJEGOVIH BORACA AMIRA REDŽIĆA,FAHRUDINA MEHTIĆA I MUSTAFE ZULIĆA.HVALA IM ZA SVE ŠTO SU UČINILI ZA BOSNU I HERCEGOVINU.

Posted by Hamdija Abdic on Srijeda, 20. March 2019.

Obilježavanju 26.godišnjice pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca prisustvovali su i učenici OŠ Prekounje. Pored polaganja cvijeća na mjestu pogibije, članovi porodice poginulih boraca, te brojne delegacije položile su cvijeće na centralno šehidsko spomen obilježje u Vinici i mezarluk komandanta Saliha Dizdarića.

Loading...