11.5 C
Bihać
Utorak, 26 Oktobra, 2021

Obilježena 28. godišnjica od formiranja 17. Viteške Krajiške Brigade ABiH

25.11.20. u Travniku upriličeno obilježavanje godišnjice formiranja 17. Viteške Krajiške brdske brigade ARBiH, koja je prije 28 godine nastala u Travniku. Ova brigada formirana je od boraca sa podrucja Bosanske Krajine i imala je velike zasluge za oslobađanje i opstanak RBiH.

Pripadnicima 17VKbbr,porodicama sehida i RVI čestitam 28.mu godišnjicu od njenog formiranja. 17 VKbbr dala je nemjerljiv doprinos u oslobađaju okupiranih dijelova BiH od agresora. Gradjanima BiH čestitam 25. Novembar – Dan državnosti BiH.

Nakon polaganja cvijeca na šehidskom mezarju, posjetili su kasarnu gdje je brigada prvi put postrojena te Karaulu i Kruščicu i druga mjesta djelovanja brigade.

“Sedamnaesta” je jedna od najuzornijih brigada u sastavu ARBiH. Jedina je brigada koja je nosilac Zlatnog ljiljana, iznjedrila je sedamnaest zlatnih ljiljana i tri generala. Na svom ratnom putu, čineći okosnicu Sedmog korpusa AR BiH, prvo postaje slavna, a zatim viteška,
Kroz redove 17. viteške krajiške brigade prošlo je preko 6.000 boraca iz oko 40 opština Bosne i Hercegovine. Brigada je prvi put postrojena u Travniku 25. novembra 1992. godine, a nastala je stapanjem 1. krajiškog bataljona nastalog u Zagrebu i 7. brigade, formirane u Rijeci. To bili dobrovoljci koji su napustili blagodati zemalja Zapadne Europe i došli početkom ’92 braniti svoju Bosnu od agresije.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Prethodni članakPonovo nam stiže snijeg
Naredni članakPobijedite celulit

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se