Naslovnica BUŽIM Obilježena godišnjica pogibije komandanta Izeta Nanića na Ćorkovači

Obilježena godišnjica pogibije komandanta Izeta Nanića na Ćorkovači

0

Centralni dio manifestacije „Slobodarski dani viteški grada Bužima“ danas se preselio na Ćorkovaču gdje je nekoliko hiljada građana Bužima, mnogobrojih gostiju i zvanica obilježilo dvadeset i četvrtu godišnjicu od pogibije generala Izeta Nanića.

Manifestacija je započela  pješačkim pohodom  kojeg tradicionalno organizira Udruženje mladih Bužim, a na ovogodišnjem pohodu “Putem bužimskih vitezova” učestvovalo više od 800 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Porodica komandanta Nanića uz delegacije federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih organizacija i Islamske zajednice u BiH, posjetila su mjesto pogibije generala  Izeta Nanića i pomoćnika komandanta za obavještajne poslove Mehe Bašića  na Vijencu u R Hrvatskoj, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Na mjestu pogibije komandanta Nanića održan je kratki istorijski čas, a o događajima i borbama tog 5.augusta govorio je Agan Elkasović.

Nakon što su učesnici pješačkog marša stigli su na lokalitet Ćorkovače održan je historijski sat i Tevhid, a na kraju prisutnima su se obratili muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, ministar za pitanja boraca u Vladi USK-a Ermin Zulić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić.

-„Danas su  u Bužimu i  Unsko sanskom kantonu pomiješani osjećaji. Sa jedne strane neizmjerna tuga što obilježavamo godišnjicu pogibije našeg komandanta, a  sa druge strane  ponos na sve bužimske vitezove i uspjehe 505. Viteške brigade i Petoga korpusa Armije RBiH jer su prije dvadeset i četiri godine oslobodili privremeno okupiranu teritoriju Bosne i Hercegovine i deblokirali kanton. Ovo Spomen obilježje ponosa i pobjeda će svakako biti podsjetnik svim budućim generacijama da herojska borba naših najboljih sinova  nikada neće biti zaboravljena“.