26.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Obuku za nastavnike i stručne službe osnovnih škola USK završilo skoro 1500 učesnika

Ukupno 1.424 nastavnika i predstavnika stručnih službi škola završilo obuku u okviru Programa sekundarne prevencije.

U periodu od sredine oktobra 2020. do početka marta 2021. godine Humanitarna organizacija Genesis project realizovala je, u okviru Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona, 63 treninga za predstavnike svih 49 osnovnih škola.

Odaziv nastavnika i predstavnika stručnih službi škola bio je izuzetno dobar što potvrđuje podatak da je od ukupno 1.506 zaposlenih nastavnika, učitelja i predstavnika stručnih službi u školama, obuku uspješno okončalo njih 1.424, što procentualno iznosi oko 95 % od ukupnog broja.

Treninge su održale ekspertice s područja Unsko-sanskog kantona, ukupno 10 pedagogica i pet psihologinja, podijeljenih u pet timova za podršku. Sve ekspertice su prošle dvodnevnu obuku, na kojoj su imale priliku da se detaljno upoznaju s školskim programom sekundarne prevencije te s instrumentima koji se koriste u sklopu ovog programa.

U skladu s epidemiološkom situacijom, uzrokovanom pandemijom koronavirusa, treninzi su organizovani uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, a poštovan je i broj okupljenih u zatvorenim prostorijama. Uz predavače i predstavnike Genesis Project-a na obukama je bilo prisutno do 25 učesnika.

Prema planu realizacije Programa sekundarne prevencije u narednom periodu intenzivno će se raditi na osnivanju općinskih referalnih mehanizama, u svim općinama širom Unsko-sanskog kantona, što predstavlja podršku implementaciji „Individualnog plana brige“ za dijete u srednjem ili visokom riziku od neprihvatljivih oblika ponašanja ili riziku da postane žrtva nasilja nad ili među djecom.

Općinski referalni mehanizam sačinjava pet osoba iz ciljne općinne i to: predstavnik/ici centra za socijalni rad, predstavnik/ici centra za mentalno zdravlje i opštinski eksperti za program sekundarne prevencije (pedagogice iz osnovnih škola). Prvi sastanak općinskog referalnog mehanizma USK biće održan u Bosanskoj Krupi, 31. marta 2021. god.

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona i Hercegbosanske županije realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se