„Od danas imamo prvog Certificiranog Projekt Menadžer Asocijacije IPMA nivo D na USK-u“

U uvodnom djelu seminara prisutnima se obratio ministar privrede Samir Sedić te je kao pokrovitelj ovog seminara naglasio potrebu za cijeloživotnom edukacijom i potrebom stalnog educiranja, poznavanja novih tehnologija – alata kao i unapređenja rada uposlenika javnih ustanova, poduzeća, ministarstava, lokalne uprave…, a radi što boljeg planiranja, projektovanja  i upravljanja troškovima, vremenom i resursima.

Također je obećao je da će u narednom periodu intenzivirati rad ministarstva u ovom pravcu, radi što skorijeg postizanja cilja u oblasti unapređenja rada, optimalizacije troškova i stvaranja novih vrijednosti u oblasti privrede na USK-u.

Tokom seminara prof. dr Slobodan Lukić, predsjednik “Udruženja za upravljanje projektima u BiH”, i prof. Drago Zečević prvi domaći ispitivač za certificiranje projekt menadžera predočili su oblasti u procesu upravljanja projektom, a to su; početna faza, planiranje realizacije projekta, praćenje i kontrola realizacije projekta, upravljanje rizicima na projektu, upravljanje promjenama, upravljanje ugovaranjem, upravljanje kvalitetom, upravljanje komunikacijama, računalni programi za upravljanje projektima, zatvaranje projekta i studija slučaja na konkretnom investicijskom projektu.

Dogovoreno je da će Udruženje za upravljanje projektima u BiH u narednom vremenu raditi na jačanju suradnje s Unsko-sanskim kantonom te je najavljena skora posjeta našem kantonu radi certificiranja projektnih asistenata i menadžera s područja Unsko-sanskoga kantona.

Moramo napomenuti da se ovaj seminar održao u prepunoj sali hotela “Park” u Bihaću te da su predavači zadovoljni odazivom i ozbiljnošću učesnika seminara.

Veoma dobro znamo da Unsko-sanski kanton skoro pa nikako ne aplicira na projekte kako na prostorima Bosne i Hercegovine koje raspisuje Federalna Vlada ili pojedina ministarstva, tako ni na Europske fondove, a razlog tome je komplikovanost prilikom prijava i neznanje. Nešto od toga ide iz Razvojne agencije USK,ali nedovoljno za naš kanton.

Upravo zbog toga, veoma nam je drago predstaviti i prvog certificiranog Projekt menadžera IPMA nivo D na našem kantonu, Almira Tutića kojem je profesor dr. Slobodan Lukić uručio certifikat.

Ovom prilikom redakcija KRAJINA.BA portala čestita gospodinu Tutiću i želi mu puno sreće u budućem radu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se