11.8 C
Bihać
Utorak, 19 Oktobra, 2021

Od sutra se kažnjava nenošenje maski: Evo tko je sve izuzet od nošenja i kako je pravilno nositi

Maske za lice ili medicinske maske obavezno je nositi na ispravan način, odnosno tako da budu pokriveni i nos i usta, a u svakom trenutku je moraju imati svi zdravstveni radnici, trgovci, vozači..
Od 5. prosinca počinje se kažnjavati nenošenje ili nepravilno nošenje maski tamo gdje su one obavezne, a za građane te će kazne biti 500 kuna.

Osim dosadašnje odredbe da se maske moraju nositi u zatvorenim prostorima, one postaju obavezne i na javnim mjestima na otvorenom u okolnostima povećane mogućnosti prijenosa virusa, odnosno tamo gdje nije moguće održati metar i pol razmaka.

Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

Maske za lice ili medicinske maske obavezno je nositi na ispravan način, odnosno tako da budu pokriveni i nos i usta, a u svakom trenutku je moraju imati svi zdravstveni radnici, trgovci, vozači i zaposlenici u javnom prijevozu, vjernici prilikom vjerskih obreda, roditelji koji dolaze po djecu u vrtić ili školu i slično.

Ko mora nositi masku?

zaposlenici zdravstvenih ustanova
vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici
zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci
zaposlenici trgovačkih društava i ustanova koji dolaze u kontakt s drugim osobama
vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru
gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim
sudionici svih društvenih i javnih okuplja
roditelji ili druge osobe koje dolaze po djecu u škole ili ustanove predškolskog odgoja
Tko je izuzet od obaveze nošenja maske?
djeca u dobi do 2 godine
djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana
osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke
osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti
sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe
Kako pravilno baratati maskom?
Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske
Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
Prije prve uporabe maske za lice, poželjno ju je oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala (u slučaju perivih maski)
Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom
Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tjesnije pristajati kako bi se smanjio protok zraka izvan maske.
Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako ne bi sprečavala normalno disanje.
Navlaženu masku za lice potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom. Maske za lice bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 stupnjeva i temeljito posušiti. Medicinske maske jednokratan su proizvod te se nose dok se ne navlaže, a maksimalno do 3 sata.
Nakon skidanja masku za lice treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati te nije preporučljivo masku za lice dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
Medicinske maske se nakon nošenja odlažu u komunalni otpad.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se