Od turizma BiH zaradila više od milijardu maraka

Bosnu i Hercegovinu prošle godine posjetio je 678.271 turista, od kojeg je ova privredna grana zaradila više od 660 miliona dolara ili više od milijarde i 174 miliona KM. Navodi se ovo u najnovijem izdanju Indeksa konkurentnosti turizma, koji svake godine priprema Svjetski ekonomski forum (WEF).

Zanimljiv je podatak da je prosječno svaki turista u našoj državi potrošio 974 dolara ili 1.733 KM. Turista u susjednoj Hrvatskoj prosječno je trošio 696 dolara ili 1.238 KM. Ovaj podatak govori da naša država privlači nešto bogatije turiste nego države u okruženju.

Loša infrastruktura

Inače, na svjetskoj ljestvici konkurentnosti turizma, BiH je dobila poražavajućih 3,12 bodova, što nas je stavilo na 113. mjesto od ukupno 136 zemalja svijeta.

Ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo kazala je za „Avaz“ da Ministarstvo prati izvještaje WEF-a te da oni ocjenjuju najmanje 14 parametara vezanih uz turizam, od čega i nastaje indeks konkurentnosti.

Đapo: Problem je infrastruktura

– Nažalost, naša država nalazi se skoro na dnu ljestvice, a to je prvenstveno zbog naše loše infrastrukture. Pozitivno smo ocijenjeni u oblasti kulturno-historijskog blaga, također prema higijeni se možemo porediti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Japanom i Velikom Britanijom. Ipak, indeksi pokazuje da su putevi, gradski saobraćaj u Sarajevu, kapaciteti aerodroma, željeznice i druga infrastruktura naša najslabija tačka, što je rezultat ovako lošeg plasmana. Ima i pozitivnih primjera, kao što je modernizacija i proširenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo – pojasnila je Đapo.

Dodala je da je Ministarstvo zaduženo za legislativu u ovoj oblasti te da priprema nove prijedloge zakona o turizmu, o boravišnoj taksi i o ugostiteljstvu.

– Naši ugostitelji naporno rade i ima dosta investicija u ovom sektoru. Za svega godinu i po u Federaciji je povećan broj hotela s četiri ili pet zvjezdica sa 80 na 130. Ali, opet najveći problem predstavlja infrastruktura, te činjenica da naši hoteli i izletišta nemaju dovoljno sadržaja koji će omogućiti porodicama da se duže zadrže u BiH – istakla je Đapo.

Dobar podatak

Prema podacima WEF-a, turizam u ukupnom bruto društvenom proizvodu BiH učestvuje sa 2,7 posto ili s više od 400 miliona dolara. Ekonomski analitičar Željko Ricka ističe da turizam u BDP-u naše države učestvuje sa znatnim iznosom.

Ricka: Dobri pokazatelji

– To je zaista mnogo ako mjerite prema prosječnoj stopi rasta BDP-a u BiH, ta stopa trebala bi izaći na tri posto, što ukazuje na to da se turizam razvija. Hrvatska, naprimjer, ima deset posto BDP-a u turizmu, ali se BiH ne može porediti s Hrvatskom, jer se radi o potpuno drugačijim uslovima za turizam – pojasnio je Ricka.

Dodao je da treba uzeti u obzir da se radi o privrednoj grani koja se tek počela razvijati u BiH te da već sada ostvaruje ovakve zapažene rezultate.

– Sigurno postoji perspektiva, ako se uzme u obzir da turizam ostvaruje ovakvo učešće u BDP-u u veoma kratkom roku. Ovaj postotak nije dostignut za deset ili 15 godina, već u posljednjih pet godina, kada se počelo ozbiljnije o tome razgovarati – naglasio je Ricka.

Između ostalog, prema podacima WEF-a, u sektoru turizma u BiH zaposleno je 3,2 posto od ukupnog broja zaposlenih, što je više od 21.930 građana BiH.

Iz regiona najbolje plasirana Hrvatska

32. mjesto – Hrvatska
41. mjesto – Slovenija
72. mjesto – Crna Gora
89. mjesto – Makedonija
95. mjesto – Srbija
113. mjesto – BiH

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se