31.5 C
Bihać
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Odgovor epidemiologa: Da li je potrebno nositi masku i nakon vakcinisanja?

Vakcinacija protiv koronavirusa počela je u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, dok se sljedeće sedmice očekuje početak masovne imunizacije i u Sarajevu. Prioritet su građani stariji od 75 godine.

S dolaskom imunizacije, nametnulo i pitanje – da li će primanje vakcina protiv COVID-19 značiti i prestanak nošenja maski u zatvorenim i otvorenim prostorijama?

Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Andrea Jurić, epidemiologinja te direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, saglasne su u jednom – maske su neophodne i nakon vakcinacije, a za portal Radiosarajevo.ba objasnile su i zašto.

Imunitet se ne dobije odmah nakon primanja vakcine
“Bitno je nositi masku nakon prve i druge doze vakcine jer imunitet ne dobijete instant. Nakon prve doze, naš imunitet polako podiže se, prepoznaje taj antigen, odnosno polup, zavisno od vakcine koje smo primili”, pojasnila je Jurić.

Napominje da se naša antitijela probude upravo nakon prve doze.

dr. Andrea Jurić - undefined

“Međutim, ne u tolikoj količini da bi zapravo bilo efikasno. Tek nakon druge doze, otprilike dva do tri tjedna, mi možemo smatrati da smo zaštićeni. U međuvremenu, potrebno je da nosimo maske – da štitimo i sebe i druge. Individualno je kada ćemo imati zaštitna antijela, od druge doze – najranije dva do četiri tjedna potrebno je nositi masku”, objasnila je Jurić.

Nije naučno dokazano da li vakcine štite od prijenosa
Blažević je objasnila i na koji način te od čega nas štite vakcine protiv koronavirusa.

“Nakon što se primi cjepivo, potrebno je minimalno 12 dana da se počne razvijati imunitet. Za sada, jedino što znamo nakon potpune imunizacije bilo kojom od odabranih trenutačnih vakcina protiv COVID-a, jeste da ona štiti od teških oblika bolesti i djelomično štite od bilo kojih lakših oblika bolesti. Međutim, još uvijek sa sigurnošću ne znamo da li štite od prijenosa virusa sa jedne osobe na drugu”, rekla je Blažević.

Mia Blažević - undefined

Pojašnjava da, iako je osoba vakcinisana – svejedno može sadržavati virus i prenijeti ga na druge osobe.

“To je razlog zašto preporučamo nošenje maski nakon primanja jedne ili dvije doze cjepiva. Ne preporučamo prestanak nošenja maski. Ne znamo da li se virus i dalje može prenijeti. Neka istraživanja pokazuju da se smanjuje ta mogućnost, ali još uvijek ne znamo sa sigurnošću. Dok to ne budemo znali, i dalje preporučamo da sve osobe, cijepljene ili ne, i dalje nose maske”, zaključila je Blažević.

Sticanje imuniteta je proces
Bitno je napomenuti – nakon vakcinisanja, i dalje je potrebno pridržavanje mjera.

Osobe koje se vakcinišu nisu iste sekunde zaštićene, a virus kola u populaciji, što povećava mogućnost susreta s virusom, kako je ranije navedeno u istraživanju vakcine.ba.

Ako ste vi vakcinisani, a vaša okolina nije – opet niste dovoljno zaštićeni, povećava se mogućnost da se zarazite ako ne poštujete mjere bez obzira što ste vakcinisani.

Dobra stvar je to da sve vakcine štite od komplikacija i smrtnog ishoda.

Sticanje imuniteta je proces, a posebno stvaranje kolektivnog imuniteta vakcinacijom.

Nauka, pa ni vakcine, ne daju ekspresne rezultate, ali su rezultati pouzdani.

Što se prije veći procenat građana vakciniše, to smo bliže tome da ne budemo morali nositi maske.

Do tada je neophodno pridržavanje osnovnih mjera – nošenje maske i držanje socijalne distance.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se