Odobrene dvije promjene vakcine kompanije Moderna

IZVORavaz.ba

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je dvije promjene u vezi s vakcinom protiv koronavirusa kompanije Moderna, koje mogu da obezbijede bržu proizvodnju i imunizaciju stanovništva u SAD.

AP prenosi da je FDA saopćila da je jučer odobrila nove bočice Modernine vakcine koje mogu da sadrže do 15 doza u poređenju s originalnim bočicama dizajniranim da sadrže 10 doza.

Pored toga, američki regulator je potvrdio da može bezbjedno da se koristi do 11 doza iz postojećih pakovanja sa 10 doza i upozorio da bez odgovarajućih špriceva i igala možda neće biti moguće izvući više od 13 doza iz Moderninih bočica sa 15 doza i više od 10 doza iz trenutnih bočica, a ove promjene će se dodati u uputstva FDA za zdravstvene radnike, navodi agencija.

AP prenosi da je Moderna najavila da planira da počne isporuku novih bočica sa 15 doza narednih nedjelja, a da će se uporedo njena vakcina isporučivati u bočicama koje sadrže 11 ili 15 doza.

Ove promjene, koje je FDA potvrdila, trebalo bi da doprinesu povećanju raspoloživih zaliha i ubrzavanju vakcinacije, pošto je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao da će obezbijediti dovoljno doza za imunizaciju svih odraslih osoba u SAD do kraja maja i nedavno postavio novi cilj, 200 miliona vakcina u prvih 100 dana njegove administracije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se