Održana prva javna rasprava o novom Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Pored domaćina ove javne rasprave, prim. dr. Davora Pehara, ministra Zdravstva i socijalne politike USK dr. Hazima Kapića i predstavnika ministarstva Zdravstva FBIH,u  ovoj javnoj raspravi učešće su uzeli sekretar Privredne komore USK,predstavnici duhanske industrije,  predstavnici Udruženja koja se bore protiv konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u zatvorenim prostorima, kafićima, noćnim klubovima itd i mnogobrojni novinari.

Kako to obično kod nas biva kad se donosi neki novi Zakon, vodila se žustra rasprava i između predlagača novog Nacrta Zakona i predstavnika duhanske industrije koji se nisu slagali u mnogim stvarima koje donosi novi Zakon.

Iz ovog svega možemo zaključiti da će se Zakon donijeti bez obzira na mišljenja običnih potrošača, proizvođača, ali i prodavača tako da nakon ove prve javne rasprave možemo zaključiti sljedeće:

Zabranja izlaganja cigareta: Hoćemo li igrati „žmire“?

I bi prva javna rasprava na temu Zakona o zabrani pušenja. U Bihaću. Pokazala je svu nenaučenost predstavnika vlasti da čuju drugi i drugačiji stav ili da argumentovano brane svoje stavove. Stiče se dojam da se nije očekivalo da bilo ko prisustvuje, a kamo li da postavi neko pitanje. Da podsjetimo….

Trenutni nacrt  Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina pored apsolutne zabrane pušenja u svim ugostiteljskim objektima u sebi sadrži niz nelogičnosti i odredbi koje se ni na koji način ne mogu smatrati opravdanim ili odredbama koje imaju za cilj očuvanje zdravlja stanovništva, kako predlagači ovog zakona vole da naglase.

Na jednoj strani duhan kao visokotarifni poljoprivredni proizvod i sa druge, duhan kao potpuno anatemisan proizvod. Unutar istog zakonskog okvira. Federalnog.

Sa jedne strane, u 2017. godini program poticaja za poljoprivredu utvrđenih budžetom FBiH u iznosu od 65.700.000 KM samo za duhan. Dakle entitetske vlasti novac građana Federacije usmjeravaju i za podršku poljoprivrednicima koji se bave uzgojem duhana.

Sa druge strane, Ministarstvo zadravlja, isti taj proizvod anatemise, i predvidja apsolutnu zabranu SVEGA što ime ili nema veze sa duhanom, uključujući tu i njegovo izlaganje u kafićima ili trafikama.

Da podsjetimo, duhan i duhanski proizvodi su legalni, dozvoljeni po zakonu naše zemlje. Dozvoljena je sadnja, uzgoj (čak i podstican), otkup. I onda, taj lanac prekida trenutni nacrt zakona predviđajući, između ostalog, zabranu izlaganja kutija cigareta i duhana na mjestu prodaje.

Da li će zastupnici u parlamentu imati sluha za realne probleme koji bi direktno ugrozili prihode oko 50.000 stanovnika FBiH, koliko ih po statistikama živi od sektora maloprodaje, ostaje da se vidi…

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se