Održana svečana sjednica Skupštine KS: Bono Vox najavio dolazak u Sarajevo (FOTO)

U Narodnom pozorištu večeras je održana svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su nagrađenim laureatima uručena najveća priznanja.

Kao što je ranije poznato, još početkom aprila Skupština KS je na sjednici verificirala Odluku o proglašenju Paula Davida Hewsona, poznatijeg kao Bono Vox, počasnim građaninom Kantona Sarajevo, dok su priznanje Plaketa KS dodijeljena Specijalnoj olimpijadi BiH, Rasimu Bajroviću i Bogiću Bogićeviću.

Skupština KS Bono Voxa je nagradila za izuzetan doprinos u pružanju podrške građanima KS tokom opsade Sarajeva, kao i doprinos u borbi za ljudska prava i slobode na načelima humanosti, solidarnosti, demokratičnosti, među ljudima različite vjere, nacije i kulture.

Slavni muzičar, koji je ujedno i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, zbog ranije preuzetih obaveza večeras nije mogao prisustvovati dodjeli priznanja, ali je iz njegovog PR tima potvrđeno će posjetiti Sarajevo tokom Sarajevo Film festivala te lično preuzeti nagradu.

Plaketa KS je dodijeljena i Bogiću Bogićeviću za hrabrost i odlučnost u historijskim trenucima države BiH na putu ka njenoj nezavisnosti, kao i za njegovu kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti bh. vrijednosti.

– Ovo je za mene neočekivano priznanje. Doživljavam ga kao priznanje sugrađana s kojima 45 godina dijelim tugu, bol, tragedije kojih je posljednjih decenija bilo previše. Građani Sarajeva su bili nadahnuće za moj rad. Ovo priznanje podrazumijeva obavezu da i ubuduće radim i da u središtu bude čovjek, njegova sloboda, istina, razum i tolerancija. Bosna i Hercegovina je moguća i poželjna drzava u kojoj će ljudi živjeti od svoga rada, gdje će se radovati životu imati porodice i školovati djecu. Takva drzava će nam otvoriti puteve ka EU i integracijama. Moje obaveze velike su kao i moja zahvalnost. Hvala vam – kazao je Bogić Bogićević.

Plakete KS večeras je dobio Rasim Bajrović, kao priznanje za izuzetan doprinos u oblasti poduzetništva, privrednog i turističkog razvoja, a koji su značajno utjecali da se Kanton Sarajevo i BiH vrate na mapu najpoželjnijih turističkih destinacija.

– Ova plaketa nas obavezuje da još više radimo i gradimo. To je i bila naša misija, visoki standardi da budemo prepoznatljivi, a vizija je da se zapošljavamo i širimo ljubav prema BiH – kazao je Bajrović.

Na kraju svečanosti, Plaketu KS dobili su i učesnici Specijalne olimpijade BiH, koji su na brojnim međunarodnim takmičenjima osvajali zlatne medalje i na najbolji način u Evropi i svijetu prezentirali Bosnu i Hercegovinu.

– Imamo preko 80 medalja. Naši sportaši su to pokazali da nema razlika, stvara se odgovornost i obaveza da pokažemo da sport ima neraskidive veze – kazala je izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović.

Posthumno je nagrađen vrsni muzičar, kompozitora i dirigent maestro Esad Arnautalić.

– Esad je dobio mnogo muzičkih nagrada, a nije nikada dobio društvenu nagradu. Ova nagrada je prva i zahvaljujem se na tome – kazao je Ismet Arnautalić, brat rahmetli Esada Arnautalića.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se