Odumire li Sanica? Odlazak u inostranstvo u prednosti nad ostankom

IZVORRTVUSK

U iščekivanju stranih investitora Sanica polako odumire, kao i mnoga druga mjesta u BiH. Nekad davno Sanica je bila samostalna općina, sa više hiljada stanovnika. Napuštanju ove sredine značajno je doprinio i posljednji rat, pa današnji broj mještana jedva prelazi 700.

Bejha Kurtić, mlada predsjednica MZ Sanica, ističe da ovo mjesto oživi tek ljeti, dolaskom Saničana iz evropskih zemalja, dok je ostatak godine ovdje poprilično pusto. Iako raspolažu više nego skromnim finasijskim sredstvima nastoje poboljšati život preostalom stanovništvu. Projektom jačanja lokalnih zajednica koje finasiraju Vlade Švicarske i Švedske uredili su nekoliko infrastrukturnih projekata u Sanici.

Sve je to ipak nedovoljno da bi život ovdje dobio prednost nad odlaskom u inostranstvo. Potvrđuje to i Sabina Botonjić koja se sa suprugom danas bavi se pčelarstvom, a nekad je više od 10 godina imala trgovinu. Zbog sve manje kupaca morala ju je zatvoriti.

Da su statistike poražavajuće svjedoči i broj učenika u ovdašnjoj OŠ. U posljednjoj deceniji zabilježen je drastičan pad koji se nasastavlja jer je i ove godine upisano svega 14 prvačića.

Uz školu ovdje još radi Oolicijska stanica, ambulanta ključkog Doma zdravlja, te pokoji privatni objekt. Hoće li preostali Saničani dočekati novi zamah koji, unatoč velikim prirodnim potencijalima, nikako da krene? Prema trenutnoj situaciji izvjesnije je da će poput ostalih krenuti trbuhom za kruhom u neke evropske zemlje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se