Oglasio se i Komrad nakon informacije da je poskupjela usluga odvoza smeća u Bihaću

Poznata je i činjenica da se nesavjesni pojedinci rješavaju krupnog otpada na nepropisan način, odnosno da ga odlažu na javnim mjestima, uz kante i kontejnere za odvoz komunalnog otpada, ili čak u prirodu, sve kako bi izbjegli plaćanje odvoza krupnog otpada.

Nadležnoj komunalnoj inspekciji teško je ili nemoguće utvrditi identitet počinioca kako bi iste kaznili jer građani većinom nisu spremni da naprave prijavu ili svjedoče. U te svrhe nabavljene su i tzv. ekološke kamere koje su dale određen efekat, ali istima je nemoguće pokriti sve kritične zone.

S tim u vezi, Javno komunalno preduzeće Komrad Gradskom vijeću Bihać podnijelo je inicijativu da pored redovnog odvoza komunalnog otpada koje obavlja, preuzme i posao odvoza krupnog otpada dva puta sedmično u gradskim i dva puta mjesečno u prigradskim mjesnim zajednicama na području Grada Bihaća, što je na prošloj sjednici Gradsko vijeće i usvojilo.

„Komrad je stoprocentno pokrio područje Grada Bihaća za odvoz komunalnog otpada, ali posude i vozila za odvoz komunalnog otpada ne mogu prihvatiti krupni i kabasti otpad koji građani odbacuju i očekuju od nas da ga odvezemo. Često nam odbacivanje krupnog u komunalni otpad izazove kvarove i materijalne štete. Kako bi riješili taj problem i olakšali građanima, ali našem preduzeću, podnijeli smo inicijativu da, pored redovnog odvoza komunalnog otpada, po simboličnoj cijeni uspostavimo i odvoz krupnog otpada posebnim vozilma i to dva puta sedmično u gradskim i dva puta mjesečno u prigradskim područjima. Drago nam je da je Gradsko vijeće usvojilo takvu Odluku. Zahvaljujem se gradskim vijećnicima koji su imali sluha za predloženo jer ćemo na taj način riješili jedan veliki problem za Grad Bihać. Ne možemo dopustiti nepropisno nekontolisano odlaganje i gomilanje krupnog otpada u gradu koji se izdaje za ekološki i turistički“, rekao je direktor JKP Komrad doo Vid Šantić.

Nakon primjene ove Odluke svi stanovnici Grada Bihaća moći će prema predviđenoj dinamici, osim komunalnog, na efikasan, zakonit i ekološki prihvatljiv način odbacivati i svoj krupni otpad, a to će koštati 1,25 KM mjesečno, po domaćinstvu. Taj iznos plaćat će se na redovnom računu za odvoz komunalnog otpada.

S tim u vezi potrebno je napomenuti da građani Bihaća trenutno odvoz komunalnog otpada plaćaju 8,35 KM bez obzira na količinu odbačenog otpada, te da ta cijena nikad nije rasla bez obzira na stalna poskupljenja goriva zbog uvođenja akciza i ostalih ulaznih parametara. Dakle, ni ovaj put cijena odvoza komunalnog otpada se ne povećava, nego se radi o prijedlogu za uvođenje nove usluge, usluge odvoza krupnog otpada po cijeni od 1,25 KM mjesečno.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se