Ogroman državni aparat pretvorio BiH u jednu od najskupljih država u Evropi!

Dakle, za akcize na gorivo od 2006. do 2016. prikupljeno je 4,82 milijarde KM, a od putarina 2,95 milijardi. Samo na ove dvije stavke godišnje se prikupi od 420 do 440 miliona KM. Ima tu još prihoda za puteve a oni u ove cifre nisu uračunati.

Ko je mogao potrošiti ove pare? Treba zaključiti da imamo jednu od najskupljih dražava u Evropi. Jer, od Dejtona naovamo cijena države je samo rasla i nikad se nije pristupilo bilo kakvoj racionalizaciji. Imamo najveća izdvajanja iz dohotka na kontinentu.

U regionu Hrvatska ima najveća izdvajanja za doprinose na plate. Ali, odmah iza je Bosna i Hercegovina. Da poslodavac u Hrvatskoj isplati hiljadu KM radniku, državi mora platiti 805 KM. Za tu sumu od hiljadu KM poslodavac u BiH plaća 761 KM, u Srbiji 666 KM.

Iako je PDV u BiH relativno nizak, on opterećuje sve artikle, od hljeba do knjige.

Ogroman državni aparat pretvorio je BiH u jednu od najskupljih država u Evropi. I u RS i u Federaciji guše se od administrativnog balasta. Klijentelizam i neizdržljiva stranačka armija u državnoj administraciji zaustavili su svaki mogući razvoj. Niko ozbiljnije i ne pokušava da pojeftini cijenu države.

Čak 192 hiljade ljudi živi na račun buždeta. Kad lider SDA Bakir Izetbegović govori o zapošljavanju, onda treba da kaže i o prenatrpanosti državnog aparata. I ako misli da krene u reforme, mora otvoriti najbolnije pitanje, racionalizaciju iliti reformu javne uprave. Ali, tu ima samo velikih obećanja i nikakvih pomaka. Nema ozbiljnijeg izdvjanja za kulturu i sport.

Nema države bez svoje proizvodnje. Oni koji proizvode i drže ovu zemlju iznad vode, imaju prosječno dvostruko manje plaće od onih koji se guraju i guše po državnim biroima. Premda se o tome ne govori, penzije u Federaciji se objezbjeđuju dobrim dijelom od ino kredita.

Ako se poredi RS i Federacija, to je kao da se mjeri dubina entitetskog potopa. Nema nikakvog razloga za zadovoljstvo u poređenju dvije entitetske katastrofe. Dužnost politike bi trebala biti borba protiv nepravdi i za vladavinu prava koja će zaštititi svakog pojedinca. Ali, mi smo država u kojoj se vode procesi protiv državnih službenika, sudija i advokata.

Država ima snagu samo onoliko koliko je pravna država. Previše je zloupotrebe položaja, što bespovratno siromaši Bosnu i Hercegovinu. Kakva smo mi to onda pravna država? Koje smo mi to dno dodirnuli? Kakav društveni moral proklamujemo i koliko držimo do svojih moralnih uzusa?

Na evropskom nivou imamo najveća socijalna davanja za invalide i porodice poginulih boraca. U Federaciji je to 24 posto od BDP-a. Ogroman broj istinskih boraca zakinut je za invalidnost, dok je, tvrdi se, previše onih koji nisu ni okrznuti, a uživaju privilegije i invalidnine.

Tenderi su model za afirmaciju političke korupcije. U tim okolnostima i ne može biti investicija, jer   je nemoguće osigurati strani kapital od ove opšte i nekontrolisane otimačine.

Gdje ima mogućnosti za racionalno državno ponašanje? Treba samo uporediti broj od 550 hiljada nezaposlenih sa sve većim javnim dugom i sve nižim kreditnim rejtingom i tu će se vidjeti efikasnost svake, pa i ove vlasti. To su ključni pokazatelji koliko ko misli na budućnost države, a koliko na zadovoljenje vlastite pohlepe.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se