14.1 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Oko milion KM za zaštitu kvaliteta voda na USK sa federalnog nivoa

Prema ocjeni odgovornih, zaštita i kvaliteta voda u USK je na zadovoljavajućem nivou. Kroz različite projekte kandidovane od strane lokalnih zajednica ka višim nivoima vlasti u proteklom periodu urađeni su brojni zahvati na uređenju i zaštiti vodnih resursa te sanacija obala rijeka.

Bitnu ulogu u tome imaju Fondovi i Agencije, poput Agencije za vodno područje rijeke Save. U ovoj godini već je po ovom osnovu plasirano oko 750.000,00 maraka a očekuje se da će do kraja godine iznos biti i do milion maraka…

Kada je u pitanju USK, u Ključu je u toku uređenje korita rijeka Sane i Sanice. Finansijer je Agencija za vodno područje rijeke Save. U Bosanskoj Krupi, tačnije u Otoci implementira se projekt, također iz sredstava Agencije. Nakon što se osigura građevinska dozvola kreću radovi i u bihaćkom naselju Ripač, dok su u Sanskom Mostu u naselju Gerzovo u završnoj fazi. Za još dva lokaliteta u USK uskoro će biti raspisan tender.

Agencija za vodno područje rijeke Save nadležna je da vodi računa o zaštiti vodnih resursa l. kategorije. Od 15 utvrđenih u Federaciji, dužine oko 2000 kilometara, pet ih je na području USK i riječ je o vodotocima rijeka Une, Sane, Unca, Sanice i Klokota. Od ostvarenih prihoda od vodnih naknada koje uplaćuju fizička i pravna lica, 40 posto sredstava pripadaju Agenciji, direktor Sejad Delić zadovoljan je situacijom u USK. Projekata bi bilo i više da problem ne stvaraju neriješeni imovinsko-pravni odnosi. To je jedan od glavnih uslova da bi lokalna samouprava mogla aplicirati prema fondu sredstava koja su na raspolaganju za projektno rješavanje evidentiranih problema u ovoj oblasti.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se