12 C
Bihać
Subota, 23 Oktobra, 2021

Oksfordska vakcina bit će za cijeli svijet

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama svijeta

Vakcina protiv koronavirusa koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom bit će za cijeli svijet, jer će koštati svega između tri i četiri dolara, prenio je britanski Telegraf.

– Oksfordska vakcina je vakcina za cijeli svijet. Dok su Fajzer i Moderna saopštili da su uspješno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj da njihov produkt treba da bude dostupan cijeloj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima – piše u tekstu Telegrafa.

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama svijeta, dodaje se u tekstu.

– Sa cijenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oksfordska vakcina je samo djelić cijene Fajzerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cjenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skupo – navodi Telegraf.

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili “vakcinu za svijet”.

– Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspjeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje – rekao je Polard.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se