Omiljene pjesme poznatih ličnosti: Halid voli “Nekako s proljeća”, Hanka “Mojoj majci”, Enis “Ostala si uvijek ista”…

Teško je naći osobu koja nema svoju omiljenu pjesmu, koja ih veže za neki važan životni događaj ili je draga tek tako. Na brojnim internet-forumima vode se ankete: “Koja je vaša najdraža pjesma?” ili “Zbog čega volite “Danku”?”, pa se tako i oni koji možda nikada ne bi pomislili razgovarati o ovoj temi, uključe i otvoreno pričaju.

Lijepe stvari

O ovoj zanimljivoj temi nismo razgovarali samo s umjetnicima iz svijeta muzike nego smo odlučili pozvati i reditelje, glumce, manekenke, sportiste…

Reditelj Haris Pašović kaže da su muzika i lijepe stvari dio ljudskog života, a dodaje da iz nekih pjesama možemo izvuči veoma značajne pouke.

– Baš ste me zatekli pitanjem, ali svakako postoje pjesme koje volim čuti. Kao omiljenu, izdvojio bih “Human”, od Rag'n’ Bone Mana, koja je veoma popularna i publika je voli. Draga mi je i zbog toga što je otpjevana na zanimljiv i moderan način. Govori o našim mogućnostima, a u isto vrijeme o našim ograničenjima kao individualnih ljuskih bića. Postoji onaj dio koji me se veoma dojmio, a to je kada kaže: “Ja sam samo čovjek”, što znači da malo moramo spustiti loptu u životu i stvari shvatati iz te obične ljudske perspektive – pojašnjava Pašović.

Veliki broj pjesama Halida Bešlića mnogi bi izdvojili kao najdraže. Stoga je bilo veoma zanimljivo doznati šta će legenda narodne muzike odgovoriti na ovo pitanje.

– Sjećam se jednog jutra kad sam ustao i čuo na radiju “Nekako s proljeća”, koju su snimili “Crvena jabuka” i Kemal Monteno, dan mi je bio mnogo ljepši. Tada sam je prvi put čuo i postala je evergreen. Uvijek kada oslušnem prve taktove, sjetim se tog dana, te sreće. Budi najljepša sjećanja u meni. Ima još mnogo pjesama, ali ona mi je nešto posebno. Inače volim njegove pjesme, Kemu sam volio više od svih drugih – govori nam Bešlić.

Posebni osjećaji

Bivši bh. košarkaš Damir Krupalija, govori nam, odrastao je uz Bešlićeve pjesme.

– Pitanje je super jednostavno, a s druge strane, super teško. Onako, kroz život su me pratile Halidove pjesme i rado sam ih slušao. Evo, kao broj jedan izabrao bih “Sarajevo, grade moj”. To je pjesma za nas koji smo bili vani i emotivno smo vezani za tu pjesmu. Kada ste daleko od kuće i čujete Halida, nostalgija je još jača – govori Krupalija.

Hit Miše Kovača “Ostala si uvijek ista” objavljen je davne 1975. godine, ali bez obzira na to što se generacije smjenjuju, ovu numeru i danas mnogi vole, a mladi pjevači rado pjevaju na svojim nastupima.

Ostala je urezana i u sjećanju glumca Enisa Bešlagića, koji tvrdi da su sedamdesetih i osamdesetih godina nastajale i snimale se kvalitetnije pjesme nego što je to danas slučaj.

– Nažalost, danas je sve manje trenutaka uz koje se čovjek opušta. Ali, jedna od dražih pjesama mi je “Ostala si uvijek ista”. Lijepe emocije me preplave kad čujem tu pjesmu i sjetim se da su tada  aranžmani, muzika i tekstovi nekih pjesama bili mnogo bolji nego današnje pjesme, koje sve više liče jedna na drugu – poručuje Bešlagić.

Poznato je da kraljica sevdaha Hanka Paldum uživa uz zvuk svake sevdalinke, a ovom prilikom otkrila nam je zbog čega joj je “Mojoj majci” omiljena pjesma.

– Sve zavisi od situacije. Nekad mi je jedna najdraža, nekad druga. Uglavnom, izdvojila bih “Mojoj majci”, jer budi posebne osjećaje. Govori o majci i posvećena je majci, ali poznato je i to da volim svaku dobru sevdalinku – ističe Paldum.

Zdravko Čolić voli “Sinoć nisi bila tu”

– Najviše volim “Sinoć nisi bila tu”, jer je to prva pjesma s kojom sam se izdvojio poslije rada u bendovima. S nostalgijom se sjećam raznih festivala iz tog perioda, mnoštva autora, koje je danas nemoguće okupiti na jednom mjestu. Naravno, tu je i hit “Gori vatra” Kemala Montena. To je bio početak moje karijere, a već sam predstavljao tadašnju Jugoslaviju na Eurosongu – kazao je Zdravko Čolić u jednom od intervjua.

Delila Softić: Biram “Despacito”

Manekenka Delila Softić, kako kaže, uživa slušajući muziku, a otkrila nam je koja joj je numera najdraža.

– Volim “Despacito” Luisa Fonsija i Didija Jenkija (Daddy Yankee). Kad je tek izašla, poslali su mi je prijatelji iz Španije. Već na prvo slušanje mi se svidjela. Poslije sam je stalno slušala s drugaricama. Volim tu vrstu muzike i španski jezik – kaže Softić.

Dalal Midhat: Uživam slušati filmsku muziku

Dalal Midhat preferira filmsku muziku, a naše pitanje vratilo ju je, govori, u srednjoškolske dane.

– Filmska muzika bio je moj maturski rad u Drugoj gimnaziji i veoma mi je teško izdvojiti samo jednu. Pjesma koja je obilježila moje djetinjstvo je “Everything I Do, I Do It For You” Brajana Adamsa (Bryan)- ističe Midhat.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se