Naslovnica MAGAZIN Opada vam kosa? Spasite je i nahranite prosom Stotinu dlaka dnevno normalan...

Opada vam kosa? Spasite je i nahranite prosom Stotinu dlaka dnevno normalan je nivo opadanja kose, no veća količina može biti pokazatelj bolesti ili nepravilnog funkcioniranja organizma. Razloga za opadanje kose ima puno, poput stresa, nedostatka sna, konzumacije duhana, bolesti, neuravnotežene prehrane...

0

Ukoliko vaša kosa previše opada, ne morate posegnuti za skupim preparatima. Dovoljno je samo da pronađete pravu hranu koja pomaže rastu kose. Uostalom pronalazak prave hrane sadrži obilje hranjivih sastojaka koji na neki način mogu koristiti vašoj kosi.

Međutim, proso je potpuno drugačiji. Proso je zrno bez glutena za koje se zna da potiče rast kose. Ima visok sadržaj aminokiselina, vitamine B skupine, silicijev dioksid, željezo i linolnu kiselinu te pomaže u sprečavanju mnogih zdravstvenih problema štiteći zdravlje srca.

Naime, i naučne studije pokazuju da ekstrakt prosa doprinosi zdravom rastu kose. To postiže stimuliranjem postojećih ćelijskih aktivnosti, kao i obnavljanjem tkiva, stimuliranjem novih folikula dlake i smanjenjem gubitka kose. Silicij u prosu pomaže stvaranju sjajne kose, a protein podstiče proizvodnju keratina.

Način na koji možete koristiti proso za njegu kose

Kupite ulje od prosa i uključite ga u ritual njege kose. U korijen kose utrljajte ulje i ostavite da odstoji bar pola sata. Nakon toga kosu operite i oblikujte po želji.

Uvrstite proso u svoju prehranu. Ovo bezglutensko zrno može se koristiti kao tradicionalna žitarica. Možete ga koristiti u kaši, grickalicama i u hljebu. Proso možemo koristiti i u raznim varivima, primjerice, s povrćem i slanutkom, kuhanog ga dodavati u salate te praviti ukusne vegetarijanske hamburgere.

Međutim, oni koji imaju problema sa štitnom žlijezdom najprije se trebaju konsultovati sa svojim liječnikom.

Proso, osim što potiče rast kose, poboljšava općenito strukturu kose, smanjuje nadraženost i upale vlasišta te daje više sjaja kosi.