5.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Općina Prozor-Rama postala novo žarište koronavirusa

Iako je u Hercegovini do sada najveći broj oboljelih osoba od koronavirusa zabilježen na području grada Mostara, samo nekoliko dana nakon što su održani lokalni izbori u BiH, općina Prozor-Rama postala je novo žarište koronavirusa.

– Novo vrlo ozbiljno žarište je u Prozoru-Rami. Vjerujemo da će nadležne službe i Dom zdravlja u Prozoru-Rami poduzeti potrebne korake kako bi se zaustavilo žurno širenje virusa na području ove općine – kaže Pavlović, glasnogovornik Kriznog strožera Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite HNK-a.

I dok se vodi bitka s koronavirusom iz Zavoda za javno zdravstvo HNK-a podsjećaju na pojavu sezonske gripe. Zdravstvenim djelatnicima to otežava posao s obzirom na to da virusi gripe i Covid-19 izazivaju slične simptome i otežavaju postavljanje dijagnoze.

– Ne očekujem veliki skok što se tiče broja oboljelih od gripe dok se budemo držali mjera – „maska, distanca i pranje ruku“. U školama se ove mjere provode dosta kvalitetno i sve će to smanjiti broj obolijevanja od gripe jer sve mjere su identične, kapljična infekcija i jedna i druga – smatra Nermin Avdić, epidemiolog i direktor ZZJZ-a HNK-a.

Trenutačno zdravstveni sustav u HNK-u još uvijek funkcionira.

– Zdravstveni djelatnici, naša kovid bolnica, SKB Mostar, bolnica Dr. Safet Mujić i Opća bolnica u Konjicu još uvijek uspijevaju odgovoriti svim izazovima koje je donijela kriza s koronavirusom. Ono što je bitno ponavljati iz dana u dan je odgovornost svakog od nas – ističe Pavlović.

Unatoč brojnim apelima Pavlović dodaje da postoje i oni koji se ne pridržavaju propisanih mjera. Istina, kaže u manjoj mjeri s obzirom na to da prema inspekcijskom izvješću veći je broj onih koji poštuju zapovjedi i preporuke nadležnih.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se