Naslovnica USK Opreza nikad dosta: Za kurbansko meso ne kupovati stoku bez potvrde o...

Opreza nikad dosta: Za kurbansko meso ne kupovati stoku bez potvrde o zdravstvenoj ispravnosti Približavanjem Kurban-bajrama ponovo se aktueliziraju pitanja propisa o kurbanu, zdravstvenoj i praktičnoj primjeni.

0
IZVOR:cazin.net
PODIJELI

Šerijatski propisi o kurbanu su manje-više poznati i na njih se svake godine podsjeća na različite načine. Međutim, ispravnost kurbanskog mesa je isto toliko važna. Informaciju o zdravstvenom stanju životinja koje se koriste u ove svrhe potražili smo u Veterinarskom zavodu USK-a, gdje su nam potvrdili da nema mjesta za paniku, kada su u pitanju zarazne bolesti sitne i krupne stoke. Međutim, prisustvo bruceloze je primjetno pa se apeluje na građane da ne kupuju stoku koja nema potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti.

Pojava bruceloze je na prostoru USK je konstantno prisutna. U odnosu na broj životinja procenat je mali, ali se svakako treba voditi računa pri kupovini životinja. Veterinarski zavod USK-a vrši analizu za USK, ali i za područje Federacije BiH u kojoj je slično stanje prisustva bruceloze, dok ostale bolesti nisu primjetne. Incidentni slučajevi postoje, ali se saniraju u što kraćem roku. Ipak opreza nikada dosta, upozorava Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda USK-a.

MS Alem je certificirana kompanija koja se bavi procesom obrade mesa i koja ima halal certifikat, što je jednako propisu kurbanskog mesa. O zdravstenoj ispravnosi vode isto toliko računa kao i o šerijatskim pravilima koja se koriste. Ova kompanija vrši proces klanja kurbanskog mesa, kako za fizička lica tako i za potrebe Medrese. Okvirna cijena kurbana koji ide u svrhe vjerskih škola je 350 maraka i upalate još uvijek traju po medžlisima IZ ili na njihove žiro-račune.

Propisi o halal klanju obuhvataju ukupni lanac proizvodnje koji počinje sa ishranom životinja i postupanjem s njima prije, u toku i nakon klanja, te ukupnu tehnologiju prerade mesa. Upravo zbog primjene propisa kurbansko meso se smatra najhalalnijim, pa su stoga propisi o klanju kurbana preuzeti kao osnova za definiranje standarda za halal klanje životinja koje se obavlja u industrijskoj proizvodnji. Analizom uzoraka krvi moguće je utvrditi da li je životinja potpuno zdrava i da li je njeno meso zdravstveno ispravno. Veterinarski pregled je manji trošak nego liječenje posljedica koje mogu nastati konzumiranjem mesa oboljele životinje, pa se, stoga, posebno naglašava obaveza posjedovanja uvjerenja o zdravlju životinje. – piše rtvusk.

post->ID); ?>" data-width="100%" data-numposts="5">