Opština Bosanski Petrovac postala društvo jednog lica: Smjenjuju li se sposobni, a postavljaju podobni i to sve na zahtjev „VELIKOG VOĐE“?

Redakcija KRAJINA.BA portala je u zadnje dvije godine napisala mnoštvo članaka o opštini Bosanski Petrovac i rukovođenju njenih rukovodećih kadrova na čelu sa opštinskim načelnikom Zlatkom Hujićem.

Epilog našeg pisanja je i dolazak inspekcije i novčano kažnjavanje pojedinaca koji su pravili prekršaje pod pritiskom nadređenih rukovodioca , dok su mnogi predmeti kojih smo se dotakli u našim tekstovima još uvijek predmeti istrage u Tužilaštvu i MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Bilo kako bilo, naše pisanje je urodilo plodom i podobni kadrovi su počeli razmišljati svojom, a ne načelnikovom glavom, a naš najveći uspjeh svakako je i nemogućnost primanja u radni odnos stranačkih i podobnih kadrova.

Već duže vrijeme traje pokušaj zbrinjavanja osobe incijala  E.K. u „Centru za kulturu“ Bosanski Petrovac na mjesto tehničara/realizatora što im ne polazi za rukom. Svaki put kada je raspisan konkurs, redakcija KRAJINA.BA portala je istraživačkim novinarstvom došla do informacija i dokumentacije u kojoj se jasno vidjelo da navedena osoba ne zadovoljava uslove ovog konkursa. Konkurs biva poništen i nakon stečenih uslova kandidata, ponovo raspisan, dok je u međuvemenu dotični dobio Ugovor o djelu kako bi nakon 6 mjeseci rada napokon stekao uslove za sljedeći konkurs koji će biti raspisan na neodređeno vrijeme.

Kako mnogi direktori ove ustanove dosada nisu mogli završiti ovaj posao, načelnik Hujić i Općinsko vijeće Bosanski Petrovac na mjesto direktora “Centra za kulturu” postavljaju Slobodanku Kerkez, a sve u nadi da će ovaj gorući problem biti rješen.

Prije samog imenovanja direktorice Kerkez, konkurs je raspisan i očekivalo se da će što je prije moguće biti i realizovan od strane nove direktorice.

Međutim, nedugo nakon što je direktorica Kerkez zauzela funkciju, novinari portala KRAJINA.BA su je kontaktirali i upozorili na brojne nepravilnosti koje su se desile prije njenog dolaska, a o kojima smo mi dokumentovano pisali. Direktorica je nakon našeg upozorenja izjavila da ona nije jedna od podobnih direktorica koja će slijepo slušati načelnika Hujića ni ti će zadovoljavati stranačke i lične potrebe pojedinaca nego će apsolutno odgovorno obavljati svoju funkciju i raditi samo po zakonu, što joj moramo priznati, nismo u tom trenutku povjerovali.

Telefonski smo joj postavili pitanje da li je bilo kakvih pritisaka vezanih za zapošljavanje gore navedene osobe, a ona nam je tad rekla da nije bilo nikakvih pritisaka da bi nam ovih dana potvrdila da je ipak bilo određenih pritisaka kako bi se taj konkurs realizovao onako kako to nadređeni zahtjevaju.

Jedan od dokaza da još uvijek ima normalnih i savjesnih ljudi koji žele dobro za svoju opštinu, zasigurno je trenutna direktorica Slobodanka Kerkez koja je odbila sve pritiske nadređenih i postupila po zakonu, tj. tražila poništenje konkursa s obzirom da nijedan od kandidata nije predao odgovarajuću dokumentaciju.

I tako je propao još jedan pokušaj zbrinjavanja podobnih kadrova.

Da “VELIKI VOĐA” neće ostati dužan neposlušnoj direktorici, govori i novi Saziv za dnevni red sjednice Općinskog vijeća Bosanski Petrovac u kojoj je došlo do izmjene.

Naime, sjednica je trebala biti održana u junu 2018. godine, tačnije prije 3 mjeseca i na Dnevnom redu je jedna od tačaka bila i „Informacija o stanju iz oblasti kulture za 2018 .godinu“ na kojoj je direktorica trebala izvijestiti Vijeće o svim dosadašnjim aktivnostima „Centra za kulturu“.

Međutim, očito je da se „VELIKOM VOĐI“ nije dopao gest direktorice Kerkez o poništenju dugo očekivanog konkursa pa je odlučio stvar uzeti u svoje ruke i nedugo zatim zakazana je sjednica Općinskog vijeća, tačnije za 10.09.2018. godine, a tačka dnevnog reda Informacija o stanju iz oblasti kulture za 2018 .godinu“ je pretvorena u „Izvještaj o radu direktora Javne ustanove“ što bi po svemu sudeći trebalo značiti da će “neposlušna” direktorica biti smjenjena.

Nakon mukotrpnog istraživanja, novinari portala KRAJINA.BA su kontaktirali službu za informsanje ove ustanove i ujedno i direktoricu Kerkez i zamolili je da iznese svoj lični stav o svemu što se dešavalo u „Centru za kulturu“ od kako je imenovana za direktoricu i kako je saznala da joj se vjerovatno bliži kraj rukovođenja ovom javnom ustanovom?


Redakcija KRAJINA.BA portala vam u potpunosti prenosi njihov odgovor:

_______________________________________________________________________
Poštovani, 
u prilogu vam dostavljam Zapisnik komisije u kojem se jasno vidi da komisija navodi da iz priloženih dokaza o radnom iskustvu nije vidljivo radno iskustvo. Samim tim, trebali su donijeti Zaključak po kojem odbijaju obe prijave. No međutim, traže dodatnu dokumentaciju. Direktorica JU nije prihvatila prijedlog Komisije po kojem je prvorangirani E.K.  i predložila je UO da poništi konkurs. Isti je poništen. 
Direktorica od prvog dana svog imenovanja izjavila da će raditi u skladu sa zakonom i ostala doslijedna svojoj izjavi. U ovoj državi i ovom sistemu ne možete i ne smijete raditi po zakonu, jer to sigurno neće nekome odgovarati. Direktorica je napravila uvid u arhiv JU za 2017 .godinu, te je iz dokumentacije jasno vidljivo da je Javna ustanova bila predmet političkih poravnanja i provođenja ličnih interesa pojedinaca. Sve nepravilnosti u vezi sa finansijskim poslovanjem prijavljene su budžetskoj inspekciji koja je u kratkom roku izašla na teren i izuzela dokumentaciju JU za 2016. i 2017. godinu. Očekuje se Izvještaj budžetske inspekcije. 
Za proteklih 8 mjeseci svog mandata direktorica Kerkez Slobodanka radila je isključivo po zakonu i u interesu Javne ustanove, a time i svih građana Bosanskog Petrovca. Budžet JU je budžet svih nas zajedno i niko nema pravo da budžetska sredstva prisvaja i tretira drugačije. Troškovi su smanjeni na minimum, kroz projektna sredstva osigurano je preko 20.000,00 KM, kroz donatorska sredstva oko 2.000,00 KM, dok je kroz Vlastite prihode JU ostvareno oko 6.000,00 KM. No međutim, to nije nikako dobro, imaju primjedbu na rad direktorice i kako ističu njen “javašluk” u JU. 
Na sjednici OV koja je bila predviđena za jun mjesec 2018. godine, tačka dnevnog reda bila je Informacija o stanju iz oblasti kulture za 2018 .godinu. Ta sjednica nikada nije bila održana jer se nije usvojio dnevni red. OV nije zasjedalo puna 3 mjeseca. Indirektnim putem preko nadobudnih posrednika, direktorica je saznala da joj je citiramo “odzvonilo”, pa kako god da se prevede. Saziva se Kolegij OV, iz Dnevnog reda isključuje se tačka Informacija o stanju iz oblasti kulture, i dodaje tačka Izvještaj o radu direktora Javne ustanove. Ukoliko se ne usvoji Izvještaj direktora, inicira se smjena, što je i cilj u konačnici. Sjednica je zakazana za ponedeljak, 10.09.2018.godine.
Direktorica Kerkez Slobodanka 9 godina je bila zaposlena u JU MSŠ “Bosanski Petrovac” na mjestu profesora ekonomske grupe predmeta, na određeno vrijeme i nema ni mrlje u dosadašnjem radu, o čemu svjedoče i sami učenici i kolege profesori. Nedavno je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci. U izjavi za Krajina.ba rekla je da će da se bori do kraja, ali i da nema problem sa činjenicom da se po ko zna koji put prijavi na Biro za zapošljavanje. Svakodnevne psihičke torture iscrpljuju i najupornije, a zdravlje nema cijenu. 
Direktor
Kerkez Slobodanka, dipl.oec 

JU “Centar za kulturu i obrazovanje”

Bosanski Petrovac 
tel. 037/881-251
_______________________________________________________________________
Kada pročitamo ovakvu izjavu uposlenika “Centra za kulturu i obrazovanje” i njihove direktorice, svakako se moramo zabrinuti jer je ovdje i više nego očito da Opština Bosanski Petrovac postaje DRUŠTVO JEDNOG LICA, tačnije dobijamo “VELIKOG VOĐU” koji ne preže ni pred kim, da bi došao do cilja.
Postavlja se pitanje dokad će vladati anarhija u Opštini Bosanski Petrovac i njenim ustanovama i koliko će se još direktora morati promijeniti kako bi se primio podobni a ne sposobni kadar u ionako teško održive državne institucije?
Odgovor na ovo pitanje ćemo morati potražiti kod načelnika Zlatka Hujića i članova Općinskog vijeća, ali jedno ćemo vam obećati:
“Redakcija KRAJINA.BA portala će i dalje pratiti sve što se dešava na području opštine Bosanski Petrovac i redovno izvještavati mještane ove opštine o svim pokušajima uhljebljavanja, a ovom prilikom direktorici Slobodaki Kerkez čestitamo na hrabrosti i suprostavljanju političkim moćnicima pa čak i po cijenu otkaza i odlaska na Biro za zapošljavanje.”
Hoće li se “VELIKI VOĐA” i Općinsko vijeće ipak oglušiti na naš tekst i oboriti izvještaj na sjednici u ponedeljak i samim tim smjeniti direktoricu Kerkez, ostaje da vidimo. Bilo kako bilo, iskreno se nadamo da će institucije koje predstavljaju Zakon u Bosni i Hercegovini ipak uraditi svoj posao i neće dozvoliti da opštine postanu društvo jednog lica jer mještani Bosanskog Petrovca to nisu zaslužili.
To be continued…

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se