Optužen za smrt dvije studentice: Danas se nastavlja suđenje Sanjinu Sefiću i njegovim pomagačima

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će biti nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću (26), njegovoj sestri Sari Sefić (23), Dini Aliću (30), Amaru Salihoviću (25) i Saudu Nišiću (29).

Sefić je 10. oktobra, prošle godine, oko 21.35 sati Golfom 6 u ulici Zmaja od Bosne, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat, usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe.

Crveno svjetlo

Prema optužnici ušao je u raskrsnicu kada je za kretanje vozila na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, ne obrativši pažnju na dva pješaka, koji su već prešli kolovoz na obilježenom pješačkom prijelazu kada je za pješake na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo.

Pješaci su se kretali iz pravca Zemaljskog muzeja prema Američkoj ambasadi.

Dalje se u optužnici navodi da Sefić nije smanjio brzinu, nije kočio niti je pokušao autom izbjeći djevojke.

Prednjim čeonim dijelom vozila udario je Selmu Agić i Editu Malkoč te je nastavio kretanje. Selmu je udarom vozila odbacio gotovo 38 metara, a Editu više od 31 metar. Selma je zadobila teške tjelesne povrede, usljed kojih je preminula na licu mjesta, dok je Edita, također usljed teških povreda, podlegla u KCUS-u oko ponoći – stoji u optužnici.

Nakon stravične nesreće, Sefić je vozilo sakrio na Grbavici, a potom se sastao sa sestrom Sarom u šoping-centru “Grbavica”. Ona je pozvala Dinu Alića i Amara Salihovića da dođu i pomognu Sefiću da pobjegne iz BiH u Srbiju.

Sakrili auto

Koristeći Golf 4, koji je vozio Dino Alić, Sefića su prevezli iz Sarajeva do graničnog prijelaza Uvac, tačnije do pumpe “Nestro Petrol” u Rudom, gdje je Sefića preuzeo njegov rođak Goran Perišić, s kojim je prešao Uvac 11. oktobra oko pola sedam ujutro – navedeno je u optužnici.

Sefićevi pomagači kasnije su angažirali Sauda Nišića da bi sakrili auto kojim su Sanjina prevezli do Rudog. Nišić je vozilo sakrio iza svoje kuće u ulici Kasindolska na Ilidži. Sefić je ubrzo uhapšen u Srbiji i 9. januara izručen je Bosni i Hercegovini na GP-u Rača.

Na teret mu se stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode.

Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić terete se za pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se