25.5 C
Bihać
Subota, 31 Jula, 2021

Podignuta optužnica protiv Jasmina i Ljube Seferovića zbog kupovine maloljetnice

Jasmin optužen za trgovinu djecom, dok se zajedno s ocem i Almasom S. tereti i za krivično djelo vanbračna zajednica s djetetom

IZVORavaz.ba

Tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Jasmina Seferovića (21) i njegovog oca Ljube Seferovića (35) iz Sarajeva te Almase S. (38) iz Mostara zbog slučaja trgovine maloljetnicom L. S., koja je zatečena kako prosi u Banjoj Luci.
Povrede i modrice

Jasmin se tereti za trgovinu djecom, dok je sve troje optuženo za krivično djelo vanbračne zajednice s djetetom. Majka maloljetnice zbog prodaje kćerke, a Ljubo zbog pomaganja u tom krivičnom djelu.

U prvoj tački optužnice navodi se da je Jasmin tokom 2018. godine preko Facebooka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banju Luku kako bi zasnovali vanbračnu zajednicu. Bez znanja majke, L. S. je otišla na noge mladoženji, što joj je zagorčalo život.

– Živjela je s Jasminom u iznajmljenoj kući koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin je L. S. ubrzo prisilio da prosi – navodi se u optužnici.

Pojašnjeno je da je morala prositi ispred tržnih centara u Banjoj Luci i Sarajevu. Prikupljeni novac morala je davati Jasminu, a kada ne skupi dovoljno, on bi je tukao, što, kako se navodi u optužnici, potvrđuju brojne povrede i modrice koje je imala.

– Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo do 20. februara, kada ju je policija zatekla kako s bebom u naručju prosi na parkingu u Banjoj Luci – navodi se u optužnici.
Sigurna kuća

U cijeli slučaj uključen je banjalučki Centar za socijalni rad i djevojka je s bebom smještena u sigurnu kuću.

U drugoj tački optužnice navodi se da je Ljubo Seferović kontaktirao Almasu S., majku djevojčice, i ponudio joj novac kako bi dala pristanak na vanbračnu zajednicu njegovog sina Jasmina i njene kćerke L. S.

– Almasa je to prihvatila, iako je bila svjesna činjenice da njena kćerka nema navršenih 16 godina i da je socijalno i emotivno nezrela. Ljubo joj je 3. decembra 2018. godine preko ”Western Uniona” isplatio 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu – navodi se u optužnici

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se