21.6 C
Bihać
Utorak, 3 Avgusta, 2021

OS BiH na Lipi postavljaju šatore, ko će upravljati kampom u narednim danima

Pripadnici Oružanih snaga BiH danas će u migrantskom kampu Lipa postaviti vojne šatore u kojima će biti smještene stotine migranata.

Takvu odluku donijelo je Predsjedništvo BiH 31.12.2020. godine nakon što je zahtjev za postavljanjem vojnih šatora uputilo Ministarstvo sigurnosti BiH Ministarstvu odbrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom zapovjedniku.

Kamp Lipa je zatvoren 21. decembra, a nakon što su se povukli uposlenici IOM-a došlo je do požara u kojem je većina šatora uništena. Migranti su se bili zaputili prema centru Bihaća ali im nije bio dozvoljen ulazak u centar grada niti u prihvatni centar Bira koji je zatvoren 30. septembra 2020. godine. Kantonalne i lokalne vlasti su donijele odluke kojim se protive otvaranju Bire te su od državnih vlasti tražili drugo rješenje.

Nakon što je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se migranti s Lipe smjeste u Biru, više stotina Bišćana okupilo se tokom dana pred Birom kako ne bi dozvolili premještaj migranata. U kasnim popodnevnim satima odlučeno je da migranti ostaju na Lipi ali da će biti postavljeni vojni šatori.

Zvaničnici Evropske unije posljednjeg dana 2020. godine vršili su pritisak da se Bira otvori i da se ispoštuje odluka Vijeća ministara BiH, ali primjena sile nije dolazila u obzir.

I građani Bihaća su svjesni da migranti žive u nehumanim uslovima, ali njihov zahtjev je da se oni rasporede i u drugim kantonima i gradovima s obzirom da na području USK ima četiri aktivna centra (Sedra, Borići, Miral, LIpa) i Bira koje koja je zatvorena. Poručuju da su protekle tri godine pokazali humanost, empatiju i solidarnost ali da građani više ne mogu biti kolateralna šteta tolikog broja migranata.

Pitanje koje se postavlja je ko će upravljati Lipom i da li će se vratiti predstavnici međunarodnih organizacija.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se