Osigurano milion maraka za razvoj poslovnih zona u FBiH

Za tu namjeru Vlada Federacije BiH osigurala je 1.000.000 KM u okviru projekta “Izgradnja poduzetničkih zona u Federaciji“, koje provodi Federalno ministarstvo poduzetništva i obrta.

– Jedan od uslova ovog projekta je da su jedinice lokalne samouprave morale obezbijediti minimalno 25 posto sredstava od ukupne vrijednosti projekta, a projektni prijedlozi pored aktivnosti u vezi izgradnje infrastrukutre morali su imati i poslove koji se odnose na uslužne aktivnosti, a to su promocija zone, uspostava upravljačkog tijela zone, edukacije MSP-a u zoni i slično – rekao je u razgovoru za Fenu stručni savjetnik u Sektoru poduzetništva resornog ministarstva Sead Džiho.

Nova radna mjesta

Projektom “Poljoprivredno-industrijska zona Gajevi – Regulacija bujičnog toka Sušica“ opisan je jedan od problema razvoja industrijske zone Gajevi, a to je periodično izlijevanje iz korita bujičnog toka Sušica na području Mostara.

– Ovaj vodotok je izrazito bujični i ako je najvećim dijelom godine suho.  Nakon obilnih padavina dešava se brzo formiranje snažne bujice koja periodično plavi dio područja poslovne zone Gajevi. Zbog toga je, ovim projektom, od infrastrukturnih radova planirana regulacija ovog toka u dužini od 351,05 m – pojasnio je Džiho, dodajući da je 199.900 KM vrijednost projekta, od čega je grant Ministarstva 149.900 KM, a učešće Grada Mostara 50.000 KM.

Osim infrastrukture i promocije zone, očekuje se 35 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni i dva nova MSP-a u zoni.

Dvjesto hilljada KM koštat će izgradnja saobraćajnice 68 u Poduzetničkoj zoni u Gradačcu u dužini od 45 metara, kojom bi se proširila putna komunikacija unutar zone i istodobno bi se rasteretili postojeći pravci unutar i pored same zone.

– To bi trebalo rezultirati ulaskom dva nova privredna subjekta u zonu i oko 20 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni – konstatovao je Džiho.

Navodeći osnovne karakteristike prihvaćenih projekata istakao da će u Ilijašu 151.134 KM (grant Ministarstva 108.105,82 KM, učešće općine 43.028,18 KM) biti uloženu u javnu rasvjetu u dijelu obuhvata lndustrijske zone Luke na površini od 7,4 hektara.

Time će se, kako kaže, povećati atraktivnost postojećih lokacija za nove investitore budući da je planirana ugradnja 40 LED rasvjetnih jedinica, a rasvjetni stubovi će biti instalirani uz postojeću prometnu infrastrukturu u zoni.

– Osim navedenog, najvažniji očekivani rezlultati su 50 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni i tri nova MSP-a – rekao je Džiho.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva odobrilo je 136.900 KM kako bi se u Maglaju nastavila izgradnja      primarne servisne saobraćajnice – Poslovna zona MISURlĆl. To obuhvata izvođenje građevinskih radova na izradi moderne primarne saobraćajnice za kvalitetno rješenje ulaza saobraćaja u zonu, sa odvodnjom i signalizacijom.

– Kroz uslužne aktivnosti plan je izrada bilboarda zone sa popisom korisnika zone, kao i unapređenje usluga za lokalne privrednike sa Udruženjem poslodavaca Maglaj kroz edukaciju o prednostima ulaska u zonu. Očekujemo 40 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni i dva nova MSP-a u zoni – naveo je Džiho.

Realizacijom projekta “Unapređenje uslova razvoja Proizvodno-poslovne zone Kalesija Grad, Kalesijsko polje i Ćeteništa“, čija je vrijednost 140.292,76 KM, predviđena je izgradnja ceste u dužini od 225 metara za dvosmjerni saobraćaj, kao i popratne uslužne djelatnosti. Nakon toga, za očekivati je 30 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni i 6 novih MSP-a u zoni.

Odobrenim projektom u Livnu predviđena je izgradnja prometnice dužine 206 m u poduzetničkoj zoni Begovača, čime će se stvoriti preduslovi za izgradnju planiranog novog objekta površine 2100 metara kvadratnih .

Ujedno, u planu je uspostavljanje upravljačkog tijela poslovne zone, što sa završetkom ostalih aktivnosti projekta treba da rezultira sa 20 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni i jednom novom farmom u zoni.

– Grant Ministarstva je 143.340 KM, a općina Livno obezbijedila je 77.183 KM za ovaj projekat, koji vrijedi 220.523 KM – rekao je Džiho.

Projekat u Grudama

U poduzetničkoj zoni Pagana Vlaka-Poljanica u Grudama predstoje radovi na izgradnji saobraćajnice dužine 277 metara, postavljanje odvodnje u dužini od 978 m, kao i asfaltiranje dijela saobraćajnice u dužini od 445 m. Pored izgradnje infrastrukture predviđeno je otvaranje sedam radnih mjesta u poslovnoj zoni i jedna nova MSP-a u zoni.

Za to je odobren grant Ministarstva od 150.000 KM,  a učešće jedinice lokalne samouprave je 149.128 KM.

– Prve aktivnosti koje se tiču svih sedam projekata su vezane za raspisivanje postupka javnih nabavki za odabir izvođača radova. Ove aktivnosti su u isključivoj nadležnosti općina i gradova. Neke od njih su već krenule u taj proces – poručio je u razgovoru za Fenu stručni savjetnik u Sektoru poduzetništva Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Sead Džiho.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

KCUS potvrdio loše vijesti: U Sarajevu trocifren broj novozaraženih,...

U laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je do 18 sati testirano 376 uzoraka na prisustvo koronavirusa. Kako je potvrđeno u KCUS-u, u Kantonu...

Građani BiH o 25. novembru: Dan nezavisnosti, Dejton…

Sutra se obilježava 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tog dana 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne...

Nije prihvaćeno priznanje Milenka Lakića za likvidaciju boksera

Tužilaštvo RS obustavilo je istragu protiv Milenka Lakića za ubistvo boksera Slobodana Ilića iz Bijeljine, koje je nedavno priznao! Lakić je zločin priznao u KPZ...

Najnovije

Vjerenica Darka Lazića upala u ozbiljne probleme: Sve je počelo nakon burne svađe, a onda i ovo…

Da postoje trzavice u vanbračnoj zajednici pjevača Darka Lazića, šuškalo se nakon njegovog nedavnog gostovanja u emisiji Premijera. Pored toga što je iznio neistine na...

Kako znati kada je vrijeme za novu pamučnu masku?

Kao i svaki komad tkanine, pamučne maske s vremenom će trebati zamijeniti, ali neki se pitaju kako znati da je došao taj trenutak Maske su...

Oksfordska vakcina bit će za cijeli svijet

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama svijeta Vakcina protiv koronavirusa koju razvija univerzitet u Oksfordu...

Kako da Bihać prebrodi krizu?

U sedam od osam općina USK-a neće biti primopredaje dužnosti, jer su gotovo svi načelnici i gradonačelnici dobili novi mandat. Najveći uspjeh ostvario je...

KCUS potvrdio loše vijesti: U Sarajevu trocifren broj novozaraženih, skoro duplo više nego jutros

U laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je do 18 sati testirano 376 uzoraka na prisustvo koronavirusa. Kako je potvrđeno u KCUS-u, u Kantonu...

Belgijska vlada pisala Djeda Mrazu: Nosi masku, peri ruke

Restriktivne mjere širom Evrope uslovile su da vlade mnogih zemalja daju instrukcije svima koji budu nosili kostime Djeda Mraza da drže distancu i da...

Građani BiH o 25. novembru: Dan nezavisnosti, Dejton…

Sutra se obilježava 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tog dana 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne...

Od posljedica koronavirusa preminuo medicinar Hitne pomoći DZ Cazin (FOTO)

Medicinar Hitne pomoći Doma zdravlja Cazin preminuo danas od posljedica koronavirusa. Ova informacija pojavila se na društvenim mrežama. Radi se o Huseinu Osmičeviću. Čovjek koji je bio...
58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se