Osluškujte reakcije vlastitog organizma: Bolove u leđima ne treba ignorirati

Ako dan provodite zgrčeni pred računarom, spuštenih ramena dok ručate za radnim stolom, vjerovatno vam bolovi u leđima nisu nepoznanica. Prema Američkom udruženju za kiropraktiku, 80 posto stanovništva doživjet će bolove u leđima u jednom trenutku svog života, pri čemu žene imaju veću mogućnost da dožive bolove u donjem dijelu leđa od muškaraca.
Osim što imaju veću šansu da dožive bolove u leđima, za žene je također vjerovatnije da će ignorirati bolove mnogo češće nego muškarci – razlog se krije u tome što žene imaju tendenciju staviti svoje zdravstvene potrebe na dno popisa obaveza. Međutim, stav o blaženom neznanju ne bi se trebao primjenjivati kada je riječ o bolovima u leđima. Ako ignorirate bolove nadajući se da će proći, zapravo može doći do trajnih oštećenja. Ljekara obavezno treba posjetiti ako bolovi u leđima traju duže od šest sedmica, a postoje stanja kada trenutno treba zatražiti stručnu pomoć.
Ako osjećate bol koja se proteže od donjeg dijela leđa ili stražnjice preko noge pa sve do stopala, to bi mogao biti znak da se radi o iritaciji nervnog korijena. Iako postoji šansa da se može samostalno povući, iritacija korijena živaca može dovesti do ukočenosti i obamrlosti, slabosti mišića i konstantne boli. Gotovo 90 posto pacijenata koji dolaze s tim simptomima ne treba operaciju, ali postoje mnogi neinvazivni postupci, uključujući masaže, fizikalnu terapiju za povećanje snage, vježbe istezanja i primjenu topline, koji mogu smanjiti simptome. Ako uz bolove u leđima osjećate slabost nogu ili šepate, trebali biste odmah posjetiti ljekara kako biste isključili oštećenje živaca. Ako zanemarite ove simptome, slabost mišića može postati trajna, dok će vas posjeta ljekaru poštedjeti šepanja i problema s kičmom do kraja života.
Kod žena se s godinama razvija sve veći rizik od pojave fraktura povezanih s osteoporozom. Ako osjećate bolove u leđima i poteškoće s održavanjem ravnoteže, dogovorite časove vježbanja s fizikalnim terapeutom. Time ćete povećati snagu i izdržljivost tijela, ali i naučiti kako pasti za minimaliziranje štete i mogućih povreda.

Mišićna neravnoteža
S obzirom na to da je sve u tijelu povezano, tako bol u leđima mogu uzrokovati zategnute tetive ili slabi trbušni mišići. Odnosno, ako ostale grupe mišića nisu uravnotežene, to može uzrokovati da leđni mišići preuzmu više tereta nego što bi trebali kako bi položaj kičme ostao pravilan. U ovom slučaju vježbanje i učvršćivanje mišića najbolja je opcija, ali za prepoznavanje specifičnih neravnoteža koje uzrokuju bol u leđima možda će vam trebati pomoć fizioterapeuta.
Reakcija tijela
U nekim slučajevima tijelo počinje reagirati na bol u obliku groznice i noćnih znojenja. To su znakovi da cijelo tijelo prolazi kroz reakciju na nešto drugo, tako da biste trebali provjeriti šta se krije u pozadini. Iako je rak najčešće najmanje vjerovatno rješenje kod pacijenata s bolovima u leđima, ovakvi bi simptomi mogli upućivati na rak ili druge infekcije u organizmu, zbog čega ne biste trebali odgađati posjetu ljekaru.
Probava i mokrenje
Još jedna kombinacija simptoma koje apsolutno ne treba zanemariti je inkontinencija stolice ili mokraće te utrnulost prepona. Ovaj akutni napad simptoma mogao bi biti znak sindroma cauda equina, rijetkog stanja koje se manifestira kao pritisak na živce na dnu leđne moždine povezane s organima zdjelice. Moglo bi biti dovoljno ozbiljno da zahtijeva hitnu operaciju.
Oštećenje diska
Diskovi između pršljenova ublažavaju teret kičmi te imaju ulogu amortizera. Ali, tokom vremena mogu se istrošiti ili pak puknuti zbog prirodnog starenja, određenih pokreta ili pak zbog porodične povijesti bolesti vezanih uz diskove. To ne mora uvijek uzrokovati bol, ali kada je bol prisutna, onda je vrlo neugodna. U tom slučaju odlazak ljekaru je najbolji izbor.
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se