Osobe s dubokim borama na čelu imaju veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja

Bore na čelu mogu značiti crveno upozorenje za potencijalne probleme sa srcem. Oni koji imaju više dubokih bora imaju 10 puta veći rizik da umru od srčanih bolesti, napisala je autorica studije Yolande Esquirol.

Iako nije navela poveznicu, ponudila je teoriju da bi to moglo imati veze sa stvrdnjavanjem arterija u tijelu zbog nakupljanja plaka. S obzirom na to da su krvni sudovi na čelu vrlo mali, oni su osjetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja.

Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo. Svako je dobio bod ovisno o broju i dubini bora na njihovim čelima. Bodovi su bili u rangu od 0 do 3. Utvrđeno je da su oni koji su dobili jedan bod imali veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja od onih koji su dobili nula bodova, dok su oni s dva ili tri boda imali 10 puta veći rizik.

“Sam pogled na lice osobe može biti poput alarma i odmah treba početi raditi na savjetovanju kako da se taj rizik smanji. Na prvom mjestu su promjene životnog stila, odnosno konzumiranje zdravije hrane i tjelovježba”, kazala je Esquirol.

Ovo je prva poveznica između bora i kardiovaskularnih oboljenja, a dr. Esquirol naglašava kako je potrebno uraditi daljnja istraživanja, ali da se ova praksa može koristiti u klinikama i ambulantama, jer ne košta ništa i nema posljedica.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se