Otkriće tokom ispitivanja tla u bihaćkoj Pritoci: Na obali Une nađeni ostaci antičke vile

– Georadar je pokazao anomalije ispod površine zemlje i praktički se vidi da se tu nalazilo naselje, jer se one pojavljuju i južno od vile. O kakvim se nakupinama kamena radi, vidjet ćemo ove ili naredne godine – kaže Amir Kadić, direktor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK. On ističe da je ranije na ovom lokalitetu, svega dvadesetak metara od temelja antičke vile, iskopana stela, rimski nadgrobni spomenik, koji je proglašen nacionalnim spomenikom. Sarajevski tim arheologa pomoću georadara je ispitao šest dunuma površine na lokalitetu Branđa, koji je još 1974. godine zaštitila Općina, odnosno Grad Bihać.

– Otkopavanje antičke vile i podzemnog kompleksa moglo bi početi na proljeće i ono će se svakako raditi ručno da ne bi došlo do oštećenja arheoloških artefakata i trajat će 15 dana – kaže Kadić.

Ističe vrlo korektnu saradnju s vlasnikom parcele koji je, nakon što je čuo šta se krije ispod zemlje, kazao da je spreman taj dio pokloniti državi.

Skeleti životinja

Cijelo područje, desetak kilometar uz Unu s obje strane, s Velikom, Malom i Srednjom otokom, izuzetno je bogato arheološko nalazište iz prahistorijskog perioda. Prahistorijsko nalazište u Ripču nacionalni je spomenik BiH u kojem su pronađeni prahistorijski skeleti životinja, među kojima i skelet tzv. ripačkog mamuta koji se čuva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se